Discriminarea din societatea românească este tot mai evidentă, după cum s-a dovedit după nunta fotbalistului Ianis Hagi.
În cadrul emisiunii „Nod în papură”, difuzată sâmbătă de sâmbătă la DC News TV, jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au discutat despre modul în care presa tratează evenimente similare în funcție de persoanele implicate, evidențiind discriminarea existentă în societatea românească.
Val Vâlcu a adus în discuție reacțiile presei la nunta lui Ianis Hagi comparativ cu nunta Regelui Cioabă: „Mă bucur pentru nunta lui Ianis Hagi. E puțin spus că l-am apreciat foarte mult pe Gică Hagi, și Ianis este foarte bun, mie mi se pare talentat. Sunt niște oameni foarte serioși. Hai să analizăm totuși reacția presei. La nunta lui Ianis s-a scris că se respectă tradițiile, că este totul autentic. Mă uit să văd și eu cum se respectă tradițiile și văd un dans pe stradă în fața casei miresei. Dar nu pot să nu-mi aduc aminte de nunta Regelui Cioabă: «Au blocat strada, nu se poate circula, nenorocire, ies în stradă cu limuzinele!». M-a șocat reacția asta diferită.”
Alfred Bulai a explicat că această diferență de tratament reflectă discriminarea profundă din societatea românească: „Este simplul fapt că există foarte multă discriminare în societatea românească. Există atitudini care evident marchează modul în care noi ne comportăm clar negativ față de alte categorii de persoane. În plus, nu avem un reper universal sau același gen de reper obiectiv. Situații identice sunt privite diferit în funcție de interesele categoriei de persoane respective.”
Sociologul a continuat, evidențiind ipocrizia și dublul standard al presei și al opiniei publice: „În cazul acesta vorbim de analiști, de presă, în această categorie au intrat mulți care critică un lucru care este prezent la unii, dar este de acceptat și chiar interesant la alții, ai noștri sau pe care îi valorizăm. Din păcate este secretul unei societăți în care cultura democratică nu este decât de fațadă, iar mecanismele discriminatorii sunt prezente.”
Bulai a adus în discuție și problemele istorice legate de discriminarea romilor: „Îmi aduc aminte că presa vorbea înainte să intrăm în Uniunea Europeană că toate problemele care se întâmplau cu cetățenii români din societate țineau clar numai de romi. Eu încercam să spun că reprezintă o minoritate și că probleme erau și din partea românilor. Am făcut atunci interviuri cu romi și îmi povesteau cum erau unii acuzați că au furat mașini sofisticate care trebuiau deblocate prin satelit. Oamenii aceia mi-au zis că ei au doar patru clase, cum puteau face așa ceva?”
Concluzionând, sociologul a subliniat pericolele mecanismelor discriminatorii: „Este mai ușor să găsești un țap ispășitor. Este un mecanism care a existat în istoria modernă foarte des și este mult mai periculos decât credem. Cineva trebuie să fie țap ispășitor și atunci trebuie să fie cineva pe care îl valorizăm oricum negativ în societate.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News