EXCLUSIV  Bulai, despre abuzul în serviciu: Cineva care prejudiciază cu 100.000 de lei nu poate fi considerat vinovat. Dar, dacă vrem, și la 15 lei se numește abuz

Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ
Foto: Pxhere. Imagine cu rol ilustrativ

Vâlcu și Bulai au discutat despre legea abuzului în serviciu.

Publicitate

Jurnalistul Val Vâlcu și sociologul Alfred Bulai au dezbătut subiectul pragului pentru abuzul în serviciu, la Nod în papură.

„Faza fascinantă este că parlamentarii au venit, au introdus un prag cerut de CCR, apoi după două articole de presă l-au retras”, a spus Vâlcu.

„Eu cred că l-au retras tocmai ca să cadă legea. Dacă apare o problemă, cineva va sesiza CCR, dacă nu chiar Avocatul Poporului, iar legea va fi neconstituțională din momentul în care va fi lansată. E doar ca să mai pierdem vremea. Nu au dat vreo satisfacție protestatarilor.

E o certitudine că trebuie să ai prag la abuzul în serviciu. E o Curte Constituțională care a spus că trebuie să ai prag. E și normal să ai prag, pentru că nu poți să spui că dacă-ți lipsesc 5 lei din gestiune ai comis abuz în serviciu. Sunt chestii din astea care se pot întâmpla. Dacă ai cumpărat markere și ai luat 5 markere care nu sunt pentru tablă albă, e abuz în serviciu. Ai cumpărat ceva de care nu aveai nevoie. Nu mai zic că multe nu sunt neapărat din vina ta. În anii din urmă au vândut unii hârtie care ardea în imprimantă”, a răspuns Bulai.

Amintiri din comunism

„E o strategie dictatorială de tipul modelului comunist. Știi că tovarășa vânzătoare, la cafea, dacă nu-ți dădea rest era grav. Știu cazuri în care s-a făcut pușcărie trei luni că n-a dat 5 bani restul la cafea. Faza era că nu toată lumea care nu dădea restul pățea asta. Era un factor de presiune asupra indivizilor. Vorbim de formule de control social.

Când legea nu precizează lucruri prea clar, înseamnă că poate fi folosită după bunul plac. Istoria ultimilor ani ne arată că poți să interpretezi legea cum îți trece prin cap. Adică cineva care prejudiciază cu 100.000 de lei nu poate fi considerat vinovat. De ce? Pentru că n-am limită, deci e și invers, abuzul în serviciu poate fi oricât de mare. Eu hotărăsc dacă sunt urmări. Dar dacă e cineva neplăcut pentru noi, la 15 lei se numește abuz. Orice lege care nu este precisă este în dezavantajul omului”, a adăugat sociologul.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel