EXCLUSIV  Bulai, despre noaptea petrecută în TVR pe 22 decembrie '89: Mi-era foame rău. Ne-au dat nişte napolitane, ăia "mari" aveau caşcaval şi salam de Sibiu

colaj: Wiki Commons, Freepik
colaj: Wiki Commons, Freepik

Acel moment când odată cu foamea dispare şi revolta...

Sociologul Alfred Bulai a rememorat la Nod în papură câteva din momentele tensionate din decembrie 1989, dar şi o experienţă personală din sediul Televiziunii Române.

"Ăia din Piaţa Universităţii au încercat să reziste dar în mare parte au plecat. Unii au fugit în străinătate atunci, tocmai pentru că era o deziluzie totală. Săracii, ei credeau că e invers raportul! Eu am vorbit cu unul care lucrase pentru ţărănişti, era şocat, nu-i venea să creadă că nu a câştigat Raţiu" a spus Bulai.

Val Vâlcu: Erau ăştia, o mână de oameni în Piaţa Universităţii, entuziaşti, însufleţiţi, şi trecea lumea pe lângă ei dar nu întorcea nimeni capul. Cum ziceau- N-avem acces la TVR că am convinge toată ţara şi nu-l opreau pe ăla din autobuz?

Alfred Bulai: Era o dulce naivitate acolo. Ei între ei se simţeau bine, îţi dai seama. Cam plecaseră, după 20 mai. Erau câţiva care încercaseră să rămână cu cortul...

Val Vâlcu: Dar e şi o parte pozitivă. Ploua cu bani. Au dat drepturile de la CAP-uri, ruralul era supermulţumit pentru că, în capul lor, problema nu era cota infimă pe care o primeau pentru marfă ci era CAP-ul în sine. Apoi, au decapitalizat toată industria... până în 20 mai au fost toate.

Alfred Bulai: Da, dar prima dată au tăiat exporturile alimentare. Atenţie, noi plătiserăm datoria externă la începutul anului. Ceauşescu avea visul să strângă bani să facă un fel de Bancă Mondială a ţărilor în curs de dezvoltare. Şi... au adus mâncare! La preţ mic! Erau preţurile alea anemice... Sigur că cea mai mare problemă a populaţiei "era rezolvabilă" doar pentru că vedeau acum în galantare caşcaval, brânză, salamuri care chiar erau şi bune, nu ca acum.

Oamenii s-au liniştit uşor. Era firesc să te linişteşti uşor. N-aveam orizonturi înalte.

În televiziune, acolo, când am fost în noaptea de 22 decembrie, mi-era foame. Sunt gurmand. Atunci mi-era foame rău. Nu mâncasem nimic toată ziua. Şi ne-au dat nişte napolitane din bufetul televiziunii, napolitane din alea "Dănuţ", vai de capul lor. Erau nasoale de tot.

Prima reacţie a lui Bulai împotriva noii puteri a fost în noaptea aia de 22, când a fost escortat Nicu Ceauşescu la lift ca să-l ducă la etajul 11. Am participat şi eu, eram acolo. Era înjunghiat în burtă. Bineînţeles că într-un lift de patru persoane nu au intrat 50, a intrat numai "cine trebuia", evident.

Acolo, pe hol, văd o doamnă tânără care avea o tavă cu caşcaval şi salam de Sibiu. Era visul de aur al românului. O iau de mână şi o întreb - unde mergeţi cu astea? Aia, şi mai tare decât mine, se trage de lângă mine şi zice  - "La etajul 11, la conducere." Bulai afla pentru prima dată în viaţa lui că există şi o "conducere"! Şi m-am dus la Direcţia Programe, unde eram majoritatea celor care intraseră în televiziune, şi am făcut răzmeriţă. Cum? Noi napolitane şi ăia au caşcaval şi salam de Sibiu? Am început să-i instig pe ăia. În 30-40 de minute, nu mai mult, au apărut trei coşuri de răchită uriaşe, de un metru, pline cu toate bunătăţile pământului. M-am liniştit. N-am mai fost revoltat că am mâncat bine.

Mai multe peripeţii din acea perioadă, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel