Bulai: nu căderea monedei euro ar duce la un război civil, ci nenorocirea socială de după

Sociologul, Alfred Bulai, consideră că situaţia în U.E., aşa cum a descris-o ministrul de Finanţe polonez, Jan Vincent, este destul de gravă şi apreciază că un război ar putea izbucni, dar nu din cauza devalorizării monedei unice, ci mai degrabă din cauza problemelor sociale pe care le-ar implica aceasta. Poziţia lui Bulai este susţinută şi de Mugur Şteţ, purtător de cuvânt al BNR, care atrage atenţia că omenirea ori de câte ori nu a găsit soluţia la o criză majoră, a rezolvat prin război.

„Cred că este mai mult o afirmaţie plastică, menită să sensibilizeze. Războaiele pornesc de la cauze sociale majore, nu de la prăbuşirea unei monede. Oricum nu cărerea monedei euro ar duce la război, cinenorocirea socială de după. Dacă pică U.E. va fi cel mai mare regres din istoria Europei. Acum depinde şi în ce fel pică moneda. Dacă cade, în sensul devalorizării, vor fi probleme, dar nu cred să se ajungă la război. Însă dacă va fi o problemă ca anumite ţări să părăsească zona euro, atunci va fi grav. Şi nu dacă Grecia pleacă, că asta ar fi suportabil, dar problema este dacă se retrag ţări puternice precum Germania, Franţa sau Spania. Depinde acum de tactică. Deocamdată în cazul Greciei se mizează pe sintagma tragem toţi pentru unul, dar e de văzut dacă vor ajunge mai multte ţări în această situaţie“, a declarat Alfred Bulai, pentru DeCe News.

La rândul să Mugur Şteţ consideră că în acest moment zona euro este puternică, iar aderarea României la moneda unică europeană nu este pusă în pericol. "Dacă respectăm programul de aderare şi dacă nu facem o pauză în anul electoral 2012, atunci nu cred să fie probleme. Deocamdată situaţia este stabilă, dar istoria ne arată că omenirea când s-a aflat în crize majore a ales de multe ori calea războilui, cea mai rudmentară", a precizat purtătorul de cuvânt al BNR.

Directorul General al Institutului Diplomatic Român, Vlad Nistor, consideră că problema nu se poate pune chiar aşa, pentru că până la război e cale lungă. "Este cma hazardat să privim problema aşa. Şi polonezii, care orice altă naţie, au ciudaţii lor, dar nu cred totuşi că este atât de grav pe cât spune ministrul polonez", a adăugat acesta.

Citeşte şi:

Ministru polonez: Prăbuşirea zonei euro ar putea conduce la război în Europa, în zece ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel