Bulai: Pariul pe USR ar putea fi pierzător pentru Ludovic Orban

Facebook Ludovic Orban
Facebook Ludovic Orban

Ludovic Orban s-a declarat ”garantul” alianței cu USR și își centrează campania internă împotriva premierului Cîțu pe tema revenirii  progresiștilor la guvernare, împreună cu PNL.

De cealaltă parte, premierul, care cel puțin la nivel declarativ lasă deschisă ușa guvernului pentru foștii aliați,  eliberează locurile ocupate în administrație de USR-PLUS, pentru membrii PNL. Iar personaje extrem de vizibile din ”echipa câștigătoare” lansează propuneri de neacceptat pentru progresiști, condiționând refacerea alianței de Dreapta de cedarea unor ministere cheie și de reducerea ponderii USR în guvern.

Politologul Alfred Bulai susține că Ludovic Orban folosește o strategie greșită, care nu îi va aduce voturi la Congresul PNL.

”Liderii partidului îl susțin fără echivoc pe Florin Cîțu, a declarat Alfed Bulai pentru DCNews. Nu mă întrebați de ce, dar aceasta e situația și nu mai există cale de întoarcere, în acest moment jocurile sunt făcute. Ce încearcă Ludovic Orban este să recâștige baza partidului, membrii de partid care vin la Congres. Propunerea pe care le-o face este, însă, una greșită. Problemele de imagine, discuțiile pe ideologie și doctrină sunt de interes pentru elitele partidului și, într-o oarecare măsură, pentru unii dintre votanți. La baza partidului, activiștii, cei care votează la Congres, nu cred să aibă o problemă cu PSD-ul. Au mai colaborat în administrația locală, timp de decenii, sunt și legături personale, au fost în alianțe care au funcționat.

USL, construcție politică de mare succes

USL a fost cea mai de succes construcție politică postdecembristă. Aceasta nu a eșuat din cauza unei confruntări ideologice, a eșuat din cauza unei confruntări între persoane, sau între grupuri de interese de la vârful partidelor. Dar, în teritoriu, la baza partidelor a mers foarte bine. Cu USR-PLUS este greu de guvernat, uitați-vă ce probleme apar la București, sau la Timișoara, cum o țin tot într-o dispută, sunt permanent certuri, confruntări. Atacul la PNDL , sau cum i-au zis- programul Anghel Saligny, a înfuriat toată administrația locală. Chiar dacă Orban ar găsi o cale de coabitare, că a dovedit că poate ceda la negocieri, dacă are un interes, nu cred că există entuziasm în rândul membrilor PNL pentru această reîmpăcare cu USR-iștii.

De asemenea, nici disputele din administrație, bătălia din CA-uri, nu au apropiat useriștii de peneliști, dimpotrivă. Și, evident, rămâne, undeva în fundal, și disputa pe electorat. În 2024, principalul concurent al PNL va fi USR, nu PSD. Așa cum s-a văzut, USL avea un plan, un protocol pe minimum patru-cinci ani, care stabilea că vor fi liste comune, în două rânduri de alegeri, își împărțeau funcțiile de președinte și premier, locurile în administrație etc. Vedeți posibil ala ceva între USR și PNL, acum? Ce garanție au peneliștii că nu vor fi atacați de useriști, după ce le cedează o parte din putere, așa cum ar fi atacați și dacă nu își împart cu ei funcțiile? În concluzie, nu cred că Orban poate mobiliza votanții din PNL cu promisiunea refacerii alianței cu USR”, a spus prof. Alfred Bulai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel