Și pentru copiii care au împlinit 12 ani se poate solicita buletin electronic!
Din luna august, românii vor putea obține buletin electronic. O modificare importantă constă în reducerea vârstei minime la care se poate solicita cartea de identitate electronică, care va fi acum de doar 12 ani.
Noul document va fi echipat cu un cip încorporat, promițând o identificare mai eficientă. În plus, acesta va permite semnarea digitală a documentelor de la distanță, scrie Capital. Buletinul electronic se remarcă și prin dimensiunile reduse, asemenea unui permis de conducere. Informațiile personale vor fi listate pe ambele fețe ale documentului.
În plus, noul cadru legislativ aduce modificări și în privința perioadei de valabilitate a actelor de identitate. De acum înainte, cartea de identitate va prezenta următoarele perioade de valabilitate:
- valabilitate 4 ani pentru persoanele cu vârsta între 14 și 18 ani
- valabilitate 7 ani pentru persoanele cu vârsta între 18 și 25 de ani
- valabilitate 10 ani după împlinirea vârstei de 25 de ani
Buletinul electronic va fi nelimitată după împlinirea vârstei de 55 de ani.
În plus, vor fi introduse mai multe categorii de acte de identitate, incluzând cartea de identitate standard și cea electronică, fiecare având caracteristici specifice și perioade de valabilitate distincte.
Noul regulament permite solicitarea cărții de identitate electronică începând cu vârsta de 12 ani, înlocuind limita anterioară de 14 ani. Cu toate acestea, se oferă părinților libertatea de a depune cereri pentru cei mici chiar și la o vârstă mai fragedă.
Pentru a iniția procesul de eliberare a actului de identitate, este necesar ca cererea să fie semnată de ambii părinți prezenți.
În situația în care unul dintre părinți este singurul prezent, acesta trebuie să obțină o declarație autentificată la notar sau consulat de la celălalt părinte.
Certificatul de naștere (original și copie)
Actul de identitate al unuia dintre părinți sau al reprezentantului legal (original)
Certificatul de căsătorie al părinților sau certificatul de divorț însoțit de acordul parental/hotărârea judecătorească de divorț definitivă/irevocabilă, după caz, în situația în care părinții sunt divorțați (original și copie)
Chitanță de plată a taxei de 7 lei, la CEC sau Poștă
Pentru minorii aflați într-un serviciu social dedicat protecției speciale a copilului, fie că sunt separați temporar sau definitiv de părinți, actul de identitate este eliberat prin intermediul acestui serviciu. Procedura este gestionată de către serviciul public comunitar de evidență a persoanelor din zona de competență teritorială.
Până la împplinirea vârstei de 14 ani, minorii nu au posibilitatea de a obține o carte de identitate tradițională. Ei pot avea doar variante simplificate sau electronice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu