Bulgargaz a vândut o cantitate de 37.600 de MWh de gaze naturale României

Ministrul bulgar al Energiei, Alexander Nikolov, a dezminţit acuzaţiile potrivit cărora noua echipă managerială de la furnizorul de gaze Bulgargaz a vândut României o cantitate de 60.000 de MWh de gaze naturale în conformitate cu o serie de tranzacţii convenite anterior.

Potrivit lui Alexander Nikolov, nu a fost vorba de o singură tranzacţie ci de 18 tranzacţii iar cantitatea totală de gaze vândută a fost de 37.600 de MWh şi nu de 60.000 de MWh, transmite BTA, citat de Agerpres.

În plus, tranzacţiile nu s-au finalizat 'în câteva secunde', ceea ce ar sugera că ar fi vorba de tranzacţii care au fost convenite anterior, ci pe parcursul unei zile iar toţi cei care au fost interesaţi în cantităţile suplimentare de gaze ale Bulgargaz au fost satisfăcuţi, a spus Nikolov.

"Nu este nimic altceva decât un atac coordonat împotriva intereselor naţionale ale Bulgariei"

'În acest moment concret şi în contextul unei situaţii internaţionale complexe, la reuniunea noastră de la Baku şi chiar înainte de debutul negocierii cu Gazprom Export pentru renegocierea termenilor contractelor pe termen lung, consider că astfel de acuzaţii venite din partea unor foşti miniştri ai Energiei, vicepremieri şi alte persoane politice, nu sunt nimic altceva decât un atac coordonat împotriva intereselor naţionale ale Bulgariei', a spus Nikolov.

Atacurile împotriva noii echipe manageriale de la Bulgargaz au venit din partea fostului ministru al Energiei, Rumen Ovcharov, care a atras vineri atenţia opiniei publice asupra tranzacţiilor încheiate de Bulgargaz şi a subliniat că noii manageri ai companiei de stat au acţionat la fel ca şi foştii directori, care au fost înlocuiţi pentru că au urmat interesele companiei în detrimentul interesului public.

Alexander Nikolov a răspuns că Bulgargaz are obligaţia de a menţine o situaţie echilibrată în aprovizionarea cu gaze iar vânzările de gaze pe piaţa liberă nu ar trebuit să fie ceva surprinzător.

În plus, tranzacţiile încheiate vineri au fost făcute la 'cel mai bun preţ' iar Bulgargaz a făcut un profit de peste 1,5 milioane leva, a adăugat Nikolov. 

VEZI ȘI: Ucraina a început pentru prima dată să importe GAZE din Ungaria

Ucraina a început pentru prima dată să importe gaze din Ungaria

Pentru prima dată în istoria sa, Ucraina a început importurile fizice de gaz din Ungaria, a declarat Serhiy Makogon, șeful GTS Operator of Ukraine LLC, scrie Interfax. Potrivit acestuia, până acum GTS-ul Ucrainei putea funcționa doar în direcția Ungariei, dar după anumite măsuri tehnice a devenit posibilă transportul gazelor în ambele direcții.

„Ruta maghiară a devenit a doua rută garantată de aprovizionare cu gaze către Ucraina după Slovacia, chiar și în absența tranzitului. Deschiderea acestei rute a creat o oportunitate pentru comercianți de a organiza livrări de GNL lichefiat către Ucraina de la un terminal din Croația.”, a scris Makogon pe Facebook.

Un acord încheiat la sfârșitul lunii decembrie 2021 între operatorii OGTSU și FGSZ permite transportul a până la 8 milioane de metri cubi de gaz pe zi (2,9 miliarde de metri cubi pe an) din Ungaria până în Ucraina. Rezervarea capacităților garantate pentru transportul gazelor pe această direcție este valabilă până la data de 30 septembrie 2022. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel