Bulgaria pune presiune pe Gazprom. Avertizează că ar putea întrerupe tranzitul gazelor ruseşti prin Balkan Stream

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Bulgaria a lansat un avertisment ferm către consorțiul rus Gazprom privind posibila întrerupere a tranzitului gazelor naturale către Europa Centrală.

Anunțul vine în contextul sancțiunilor impuse de Statele Unite asupra Gazprombank, banca prin care se efectuau până acum plățile pentru serviciile de tranzit. În lipsa unei soluții alternative, livrările către Serbia și Ungaria ar putea fi blocate, punând în pericol funcționarea gazoductului Turkish Stream, cunoscut pe teritoriul bulgar sub numele de Balkan Stream.

Ministrul bulgar al energiei, Vladimir Malinov, a explicat miercuri că Sofia așteaptă o propunere din partea Gazprom pentru a identifica noi modalități de plată a taxelor de tranzit. Până acum, tranzacțiile se desfășurau prin intermediul Gazprombank, instituție financiară afectată de sancțiunile SUA impuse pe 21 noiembrie.

„Compania Bulgartransgaz va respecta cu strictețe contractul său și nu va permite transportul gazelor naturale dacă nu se plătește serviciul corespunzător”, a subliniat Malinov, citat de agenția de presă Mediapool. În acest context, oficialul bulgar a afirmat că plățile pentru luna decembrie au fost deja efectuate, însă există incertitudini privind următoarele tranșe.

Gazoductul Turkish Stream, finalizat în perioada 2017-2021 și devenit operațional la 1 ianuarie 2022, este un element esențial pentru aprovizionarea cu gaze naturale a Europei Centrale. Prin această infrastructură, Gazprom livrează anual aproximativ 13 miliarde de metri cubi de gaze către Serbia și Ungaria, trecând prin Turcia și Bulgaria. Deși Bulgaria nu consumă gaze din această rută, țara încasează taxe de tranzit, care au adus companiei Bulgartransgaz venituri de aproximativ 800 de milioane de euro până la sfârșitul lunii martie 2024.

Efectele sancțiunilor

Sancțiunile americane asupra Gazprombank au complicat semnificativ mecanismul de plată pentru tranzitul gazelor. În urma acestor sancțiuni, președintele rus Vladimir Putin a anulat obligația ca plățile să fie realizate exclusiv prin Gazprombank. Această decizie oferă o oarecare flexibilitate Gazpromului, însă, până în prezent, nu a fost stabilită o alternativă clară.

Situația tensionată dintre Moscova și Washington are consecințe directe asupra Bulgariei, care încearcă să mențină stabilitatea economică și să evite blocaje în aprovizionarea energetică a Europei Centrale. În lipsa unei soluții rapide, tranzitul prin Balkan Stream riscă să fie oprit, afectând relațiile energetice regionale.

Inaugurat cu doar două luni înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Turkish Stream este unul dintre proiectele strategice ale Moscovei pentru a-și consolida influența energetică în Europa. Însă războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei au creat o reconfigurare a pieței energetice europene și o dependență tot mai redusă de gazele rusești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel