Bulgaria convoacă noi alegeri și se apropie de alegerea unui comisar european

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

După luni de incertitudine politică, Bulgaria se întoarce la urne și este aproape de a propune, în sfârșit, un comisar european.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut țărilor UE să propună un nume pentru comisar până la sfârșitul lunii august. Însă, la Sofia, negocierile prelungite pentru formarea unui guvern național s-au întins pe parcursul a trei luni, potrivit Politico. La momentul actual, doar trei țări nu și-au numit comisarul: Bulgaria, Belgia și Italia.

Mai multe nume sunt în discuție

Partidul GERB al fostului prim-ministru Boyko Borissov a propus-o pe Ekaterina Zaharieva, ministru de externe între 2017 și 2021 și fost ministru al justiției și dezvoltării regionale.

Potrivit unor surse familiare cu discuțiile, Bulgaria dorește ca Zaharieva să fie comisar pentru politica regională și de coeziune, ceea ce i-ar oferi supravegherea Fondului European de Dezvoltare Regională, care reprezintă o treime din bugetul UE.

„Ekaterina Zaharieva are multă experiență. Este cunoscută la Bruxelles. Cred că propunerea partidului este una bună”, a declarat Borissov într-o conferință de presă de joi.

Partidul liberal „Continuăm Schimbarea” (PP-DB), cunoscut pentru agenda sa anticorupție, îl dorește pe Julian Popov, recent ministru al mediului și apelor, ca și comisar. Popov a fost și consilier politic pentru Europa Centrală și de Est la Fundația Europeană pentru Climă.

Liderul partidului, Kiril Petkov, fost prim-ministru, a declarat pentru sursa citată că speră ca Popov să obțină portofoliul energiei pentru Bulgaria.

„Julian Popov este una dintre cele mai influente voci din Europa pe subiectul energiei și de aceea ne bazăm pe el ca pe un candidat independent și expert cu înaltă competență”, se arată într-un comunicat al PP-DB. „Într-un moment de criză politică, promovarea unei figuri non-partizane cu statut de expert mondial este modul de a arăta că interesul Bulgariei este mai mare decât cel partinic”.

Un diplomat, care a solicitat anonimatul din cauza sensibilității subiectului, a declarat că Franța a exprimat neoficial că ar sprijini Bulgaria în obținerea portofoliului energiei, deoarece țara ar susține probabil poziția pro-nucleară a Franței.

Alte nume au fost propuse de al treilea și al patrulea partid ca mărime: Iskra Mihaylova (DPS-Peevski), care a fost recent vicepreședinte al grupului Renew Europe în Parlamentul European, și Velislava Petrova (ITN), fost ministru adjunct de externe și ofițer-șef de programe la Centrul Internațional pentru Generațiile Viitoare din Bruxelles.

Prim-ministrul interimar, Dimitar Glavchev, va lua în considerare toți candidații și va propune două nume lui von der Leyen până sâmbătă. Miercuri, a fost anunțat că alegătorii bulgari se vor întoarce la urne la sfârșitul lunii octombrie, aceasta fiind a șaptea alegere parlamentară în trei ani.

Un sondaj recent realizat de Fundația Alfa Research din Sofia a relevat că aproape o treime dintre bulgari sunt înclinați către guvernarea autoritară, inclusiv comunismul sau conducerea militară. Cercetătorii cred că acceptarea tot mai mare a autoritarismului se datorează instabilității politice persistente, cauzate de alegerile repetate fără rezultat concludent.

Potrivit presei locale, Bulgaria a cheltuit aproape 260 de milioane de euro pe alegerile parlamentare, inclusiv cele pentru UE, în doar trei ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel