Rusia pierde Bulgaria. South Stream, anulată de SUA și UE

Premierul bulgar Plamen Oresharski a anunțat, duminică, că pe fondul criticilor venite de la Bruxelles și Washington, pregătirile pentru construcția gazoductului South Stream, ce ar fi urmat să înceapă în această vară în Bulgaria, au fost suspendate.

La scurt timp după întâlnirea pe care premierul bulgar a avut-o duminică cu senatorii americani care au fost și în România, John McCain, Ron Johnson si Christopher Murphy, oficialul de la Sofia a declarat: "Am ordonat oprirea lucrărilor. Vom lua o decizie în funcție de consultările viitoare cu Bruxelles-ul", citează Mediafax.

Citește și "Bulgaria poate avea un rol major în rezolvarea crizei ucrainene"

Senatorul american John McCain a declarat duminică faptul că Statele Unite "susţin eforturile Guvernului bulgar în căutarea, cu mare prioritate, a unei independenţe energetice faţă de orice ţară". În privinţa gazoductului South Stream, el şi-a exprimat dorinţa ca proiectul să fie realizat de către "organizaţii independente din Rusia".

Marți, într-o scrisoare de avertisment adresată autorităților bulgare, Comisia Europeană cerea suspendarea construcției gazoductului South Stream pe teritoriul său, argumentând că nu au fost respectate reglementarile europene pentru piețele publice.

Citește și UE suspendă South Stream. Gazprom: Noi continuăm lucrările

"Preferința acordată societăților rusești și bulgărești, fără publicarea unei oferte de licitație în monitorul oficial al UE, este o încălcare clară a reglementărilor europene pentru piețele publice. Comisia a propus suspendarea South Stream atât timp cât proiectul nu este în conformitate cu dreptul european. Nu blocam nimic, dar dorim respectarea dreptului european", a explicat Sabine Berger, purtător de cuvânt al comisarului pentru Energie Gunther Oettinger.

Proiectul South Stream, condus de către gigantul rus Gazprom şi grupul energetic italian Eni, urmează să asigure legătura între Rusia şi Bulgaria via Marea Neagră, care să continue către Grecia şi Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia şi Austria, astfel eliminându-se riscurile de tranzit din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel