Bulgaria şi-a găsit încă un aliat pentru aderarea la Schengen

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Bulgaria continuă să câştige susţinere pentru aderarea la spaţiul Schengen. 

Ministrul afacerilor externe şi afacerilor europene din Croaţia, Gordan Grlić Radman, a exprimat sprijinul Zagrebului pentru aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen în cadrul unei întâlniri, la Sofia, cu premierul bulgar, Nikolai Denkov.

"Sunt sigur că Bulgaria va fi admisă în curând în Schengen. Acest lucru este în interesul Uniunii Europene", a subliniat diplomatul croat.

Prim-ministrul Denkov a precizat că desfiinţarea controlului la frontieră dintre Bulgaria şi Grecia şi Bulgaria şi România ar permite redirecţionarea pazei acestor frontiere către graniţele cu Serbia şi Turcia, unde presiunea migratorie este cea mai puternică. Şeful executivului de la Sofia a subliniat şi avantajele economice şi ecologice ale aderării Bulgariei şi României la Schengen.

Tema de discuţie dintre premier şi ministrul Radman a fost intensificarea comerţului dintre cele două ţări. În cadrul întâlnirii a fost analizată şi îmbunătăţirea conectivităţii şi infrastructurii dintre cele două ţări. Nikolai Denkov a comentat că Bulgaria doreşte să modernizeze liniile de cale ferată cu Croaţia. Potrivit şefului diplomaţiei croate, ar fi utilă şi deschiderea unei linii aeriene directe permanente între cele două capitale europene. Bulgaria şi Croaţia pot coopera şi în sectorul energetic, premierul Denkov explicând că de unele dintre cele mai mari proiecte legate de sistemele fotovoltaice se ocupă companii bulgăreşti, scrie Rador. 


Bulgaria şi România doresc să devină membre ale Schengen, dar Olanda şi Austria continuă să blocheze procesul, invocând drept motiv un control insuficient al fluxurilor de migranţi. În timp ce aderarea Bulgariei a fost blocată de Olanda şi Austria, în cazul României opoziţia a venit doar din partea Vienei.

Nu pot garanta că vom deveni parte a Schengen în octombrie, a recunoscut şeful executivului bulgar, referindu-se la campania electorală din Olanda. Aceasta susţine că se opune intrării Bulgariei în spaţiul Schengen întrucât Sofia nu face eforturi suficiente pentru a împiedica fluxurile de migranţi ilegali dinspre frontiera externă a Uniunii Europene cu Turcia, aspect pe care, în opinia lui Denkov, olandezii se vor concentra în timpul campaniei electorale.

Totuşi, premierul bulgar este încrezător că actuala preşedinţie spaniolă a Consiliului UE va ajuta candidatura Bulgariei şi a României la aderarea la spaţiul european de liberă circulaţie, pe care Madridul şi-a stabilit-o ca una dintre priorităţi pentru acest semestru, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel