Bulgaria, veto pe aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE. Premierul Albaniei: O ruşine...

Fotografie de la freestocks.org, Pexels
Fotografie de la freestocks.org, Pexels

Edi Rama, premierul Albaniei, a catalogat drept "o ruşine" veto-ul Bulgariei pe aderarea Albaniei şi Macedoniei de Nord la UE.

"Este o ruşine că o ţară NATO, Bulgaria, ţine captive alte două ţări NATO, şi anume Albania şi Macedonia de Nord, în toiul unui război sângeros care se desfăşoară lângă Europa, cu celelalte 26 de ţări ale UE stând liniştite într-un îngrozitor spectacol de neputinţă", a declarat Rama, cu referire la invazia rusă asupra Ucrainei.

Bulgaria, ţară membră a UE, a blocat în 2020 demararea negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord, din cauza unei dispute legate de istoria şi limba celor două ţări. Albania este de asemenea ţinută pe loc, deoarece UE condiţionează progresele din negocierile cu ea de cele cu Macedonia de Nord.

Rama, care s-a gândit iniţial să nu participe la summit, s-a referit de asemenea la frustrarea celor şase ţări din Balcani care aspiră să adere la UE - Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia - că Franţa şi Germania nu fac suficient pentru a presa Bulgaria să-şi ridice veto-ul. "Sunteţi un dezastru", a afirmat Rama.

Astfel de decizii necesită unanimitate în rândul celor 27 de ţări membre ale UE.

Cetăţenii ţărilor din Balcani aspiră de multă vreme să adere la UE, după războaiele etnice din anii 1990, care au dus la dezintegrarea Iugoslaviei, iar liderii statelor UE vor susţine încă o dată în timpul summitului de joi că cele şase ţări vor deveni membre ale UE într-o zi, potrivit unui draft al comunicatului final consultată de Reuters.

Însă, potrivit AFP, ţări vestice precum Franţa şi Ţările de Jos au încetinit procesul de extindere a UE, exprimând îngrijorări în legătură cu o aderare pripită, precum cea a României şi Bulgariei în 2007, şi cu gestionarea proastă a migraţiei de muncitori din ţările Europei de Est în Regatul Unit, ceea ce a întors mulţi britanici împotriva UE, scrie Agerpres.

Furia Balcanilor de Vest stârnită de aderarea rapidă a Ucrainei. Albania, Serbia și Macedonia de Nord, pe baricade: Să ne alăturăm UE

Rapiditatea cu care Bruxelles-ul a examinat cererea Ucrainei de aderare la UE și cu care probabil va da undă verde la începutul procesului nu i-a mulțumit pe liderii Albaniei, Macedoniei de Nord și Serbiei, potrivit Europa Today.

Ieri, președintele sârb Aleksander Vučić a declarat că ia în considerare posibilitatea, împreună cu omologii săi albanezi și macedoneni de nord, de a nu participa la întâlnirea cu șefii de stat și de guvern ai UE.

”Se pare că în cele din urmă vom auzi un alt „Nu, îmi pare rău!”. Întreaga Uniune nu este o priveliște frumoasă de văzut! Ce să faci?”, a postat ieri pe Twitter Edi Rama, premierul albanez, care în această dimineață s-a răzgândit și și-a confirmat prezența la Summit.

”Nu vom auzi prea multe despre noi, dar vom cere să fim audiați cu privire la ideea unei Noi Comunități Politice Europene, pe care o susținem, pe Balcanul Deschis care duce mai departe spiritul Europei”, a scris Rama pe Twitter.

”Prea devreme pentru a fi optimist și prea puțin timp pentru a schimba partea din discursul de mâine în care Bulgaria este criticată ca țară care a răpit două țări NATO în timp ce este un război fierbinte la granița cu Europa!”, a continuat premierul.

Albania, Serbia și Macedonia de Nord sunt candidați oficiali la aderare din 2014 prima și celelalte două din 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel