Un ordin al ministrului bulgar al Agriculturii interzice tăierea ierbii în țara vecină.
Printr-un ordin al ministrului bulgar al Agriculturii, Ivan Ivanov, în perioada 25 iulie - 7 august 2022 inclusiv, este interzisă întreţinerea suprafeţelor de iarbă şi a terenurilor arabile în condiţii propice producţiei prin cosire.
Scopul restricţiilor impuse este eliminarea surselor de pericol pentru producerea incendiilor, scrie Rador. Ministerul Agriculturii avertizează că, în caz de nerespectare a dispoziţiilor, se vor aplica amenzi sau sancţiuni de către directorii direcţiilor regionale pentru agricultură, conform Legii privind protecţia împotriva dezastrelor. Ministerul Agriculturii reaminteşte din nou că arderea miriştilor este interzisă şi se sancţionează.
Săptămâna aceasta, temperaturile au trecut de 40 de grade în România, iar seceta a silit sute de sate româneşti să raţionalizeze apa. Recoltele sunt decimate. În fiecare zi, de la Ministerul Agriculturii, aflăm că încă un județ a rămas fără apă pentru irigații.
În timp ce preoții fac rugăciuni pentru ploaie, meteorologii nu anunță nici urmă de nor.
Peste 40% din populaţia de 20 de milioane a României trăieşte la ţară şi mulţi se bazează pe agricultura de subzistenţă practicată pe mici loturi de pământ. Ţara are nevoie de investiţii masive în infrastructură, inclusiv în drumuri, apă curentă şi irigaţii.
Citește și: Supărare în coaliție pe irigații: Boloș ar fi nemulțumit de gândirea de ”anii `50” a lui Daea
Nivelurile apei pe fluviul Dunăre sunt de trei ori mai scăzute decât în mod normal.
În acest context, și Bulgaria ne-a cerut ajutorul.
Între Turnu Măgurele și Zimnicea, în dreptul insulei bulgărești Belene, navele de marfă nu mai pot trece.
Seceta a cauzat oprirea traficului comercial pe Dunăre, cotele apelor fiind neobișnuit se scăzute pentru această perioadă a anului, relatează B1TV. Între Turnu Măgurele și Zimnicea, în dreptul insulei bulgărești Belene, navele de marfă nu mai pot trece.
Bulgaria a cerut ajutorul României pentru a draga albia fluviului
Bulgaria a cerut deja ajutorul Guvernului României, pentru a draga în zona respectivă, cu un utilaj special, albia fluviului pe o anumit porţiune.
Navigația a fost oprită complet la kilometrul 564. Conform măsurătorilor făcute de bulgari, adâncimea maximă este acolo de un metru și șaizeci de centimetri, în condițiile în care Comisia Dunării a stabilit că, pentru a naviga în siguranță, ar trebui să fie de cel puțin doi metri și jumătate. Armatorii și-au oprit convoaiele în porturi.
Cătălin Țigănuș, directorul Navrom: ”Tot ce înseamnă navă încărcată spre porturile din amonte, spre Serbia, Ungaria, este oprită fie în Constanța, fie se opresc în zona Giurgiu”.
Dunărea curge cu doar 2.000 de metri cubi pe secundă, față de 5.400
Ministrul Transporturilor din Bulgaria a cerut ajutorul Guvernului României, care a emis deja o hotărâre pentru ca Administrația Fluvială a Dunării de Jos să intervină cu o dragă. Procedura e de durată și presupune cheltuieli importante. Citește mai mult aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News