Procurorii Direcției Naționale Anticorupție l-au ridicat joi dimineață pe președintele Consiliului Județean Brăila, Bunea Stancu, după aproape cinci ore de percheziții la sediul instituției conduse de social-democrat și la locuința acestuia.
Bunea Stancu, care conduce CJ Brăila din 2004, este cercetat pentru abuz în serviciu și conflict de interese, conform Mediafax.
Potrivit unui comunicat remis joi de DNA, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea, în perioada 2009-2010, a unor infracțiuni asimilate celor de corupție, de către funcționari publici, cu funcții de conducere în plan local.
În cursul zilei de 07 august 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate un număr de 4 percheziții domiciliare în locații situate în municipiul Brăila, din care una este sediul unei instituții publice.
Infracţiunile puse în sarcina lui Bunea Stancu sunt legate de atribuirea unor contracte, de către CJ Brăila, unor firme care, în prezent, ar deţine monopolul lucrărilor pe bani publici din judeţ. Una dintre aceste firme, spun aceleaşi surse, este controlată chiar de preşedintele CJ Brăila.
Trei firme, între care una controlată de Bunea Stancu, deţin monopolul lucrărilor licitate de CJ Brăila, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare, care au precizat că prejudiciul în dosarul în care se fac percheziţii, vineri, la Brăila este de aproape trei milioane de lei.
Prejudiciu de 3 milioane de lei. Bunea are probleme și cu ANI
Prejudiciul total în acest dosar este estimat la aproape trei milioane de lei, în urma încheierii a cinci contracte, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu şi îndeplinirea defectuoasă a acestora, de către preşedintele CJ Brăila, ca ordonator principal de credite, şi funcţionarii din subordinea sa, au mai spus sursele citate.
Bunea Stancu a fost trimis în judecată într-un alt dosar, "mită la PSD", în care a fost cercetat alături de omul de afaceri Ioan Niculae, directorul Viorel Bărac de la InterAgro şi Gheorghe Teodorescu de la INSOMAR. Toți patru, acuzați în legătură cu finanțarea partidelor politice, au fost achitați în noiembrie 2013 de Judecătoria Sectorului 1, printr-o decizie nedefinitivă.
În 2012, ANI l-a acuzat pe social-democrat de conflict de interese, după ce a semnat contracte de asociere cu două cluburi sportive controlate de firme unde el este acționar majoritar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci