Mai multe bunuri imobile deținute de Igor Dodon au fost puse sub sechestru.
Mai multe bunuri imobile deținute personal de către ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, precum și bunuri deținute prin intermediul unor persoane interpuse, au fost puse sub sechestru, după ce judecătorul de instrucție a admis demersul procurorilor anticorupție.
Potrivit PA, la această etapă a efectuării urmăririi penale pe caz, pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a bunurilor, au fost puse sub sechestru următoarele bunuri imobile:
- terenul și casa individuală, amplasată în mun. Chișinău, în care locuiește fostul președinte cu familia sa;
- terenuri și construcții, situate în extravilanul satului Sadova, raionul Călărași, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, apropiate fostului șef de stat, care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită;
- 4 terenuri și 6 construcții amplasate în satul Molovata, raionul Dubăsari, deținute prin intermediul unui complice al acestuia, deținut la moment în arest preventiv;
- 4 automobile, deținute prin intermediul unei persoane terțe interpuse.
Procuratura mai menționează că, astăzi, 23 iunie 2022, Igor Dodon a fost citat la Procuratura Anticorupție, pentru a-i fi înmânată copia hotărârii cu privire la punerea sub sechestru a bunurilor, care constituie obiectul anchetei efectuate.
Ex-președintelui Republicii Moldova i se incriminează săvârșirea a patru capete de acuzare, după cum urmează: coruperea pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, conform Deschide.
Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis prelungirea măsurii preventive sub forma de arest la domiciliu în privința fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, pentru încă 30 de zile. Hotărârea a fost pronunțată cu puțin timp în urmă.
Potrivit lui Dodon, procurorii au prezentat trei blocuri de argumente care au stat la baza deciziei de azi prevind prelungirea măsurii preventive: martori noi în dosar; faptul că acesta locuiește cu soția care la fel are statut de învinuit în dosarul „kuliok”; discuțiile cu presa și postările pe rețele sociale.
„Regret că procurorii au luat decizia să preseze în continuare membrii familiei. De exemplu, presează cumnatul meu care nu a făcut nimic. Are confirmare financiară la toate investițiile sale”, a spus el.
Acesta a venit și cu acuzații în adresa președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și a ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, precum că ar sta în spatele acestui dosar.
La fel, Dodon a anunțat că va contesta decizia primei instanțe la Curtea de Apel.
De menționat că la data de 24 mai 2022, oamenii legii au descins cu percheziții la domiciliul fostului șef de stat. Ca urmare Igor Dodon și cumnatul acestuia, Petru Merineanu, au fost reținuți. Ulterior, la data de 26 mai, Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar Merineanu - plasat în arest în izolator (citește continuarea AICI).
Fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, a declarat că soţiei sale, Galina Dodon, i-a fost înmânată o citaţie la Procuratură. "Procurorii i-au înmânat soţiei mele o citaţie şi au invitat-o la Parchet pentru a i se aduce acuzaţii, după ce a fost oprită pe stradă" - a scris Dodon, luni, pe canalul său Telegram.
"Este un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova, când dorinţa de a se răzbuna pe un adversar politic o împinge pe Maia Sandu, actualul preşedinte al republicii, să-mi atace soţia, copiii, mama, rudele apropiate" - a declarat acesta, conform RADOR (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu