Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a depus o sesizare la DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism) împotriva unor organizații neguvernamentale, acuzate de blocarea unor proiecte energetice „esențiale” pentru securitatea energetică a țării.
Printre aceste organizații se numără și filiala română a Greenpeace, o voce importantă în domeniul protecției mediului. Potrivit unor surse judiciare, procurorii au deschis un dosar penal in rem, investigând faptele reclamate, nu persoanele implicate.
Sesizarea depusă de Burduja vine pe fondul unor tensiuni în creștere între autoritățile publice și organizațiile de mediu, care au contestat în mod repetat proiecte de infrastructură energetică, invocând probleme de mediu. Printre acestea se numără hidrocentralele și extracția gazelor naturale din Marea Neagră, proiecte considerate de ministru vitale pentru securitatea energetică a României. Burduja a declarat că aceste organizații, despre care suspectează că sunt finanțate din surse externe, ar fi organizat un „sabotaj sistematic” împotriva unor proiecte deja avansate, blocând finalizarea lor prin contestarea repetată a avizelor de mediu și a autorizațiilor de construire.
Mai mult, Burduja a cerut DIICOT să investigheze dacă aceste organizații de mediu au legături cu Federația Rusă, având în vedere interesul strategic al Moscovei în menținerea României și a altor țări europene în dependență energetică. Organizația Greenpeace a fost fondată în Canada, în anul 1971.
Într-un comunicat emis joi, Ministerul Energiei nu a confirmat și nici nu a infirmat existența unui dosar penal, invocând caracterul nepublic al procedurii de urmărire penală, conform articolului 285 din Codul de Procedură Penală. Cu toate acestea, ministerul a asigurat că va coopera deplin cu autoritățile de urmărire penală, dacă va fi cazul, și va contribui la clarificarea situației.
„Ministerul Energiei rămâne preocupat activ de problematica blocării sistematice a unor proiecte energetice de importanță vitală pentru România, din cauze independente de voința autorităților publice sau a companiilor care implementează aceste investiții,” a declarat Sebastian Burduja. Acesta a subliniat că ministerul sprijină toate demersurile legitime care vizează protecția mediului, dar că acestea nu trebuie să compromită securitatea națională sau energetică a României.
Ministrul Energiei a accentuat, în mai multe ocazii publice, inclusiv într-o apariție la Antena 3, că două-trei organizații de mediu au acționat sistematic împotriva proiectelor hidroenergetice, blocându-le finalizarea chiar și în cazurile în care aceste proiecte erau completate în proporție de până la 98%. Acesta a sugerat că aceste ONG-uri sunt bine finanțate, cu avocați experimentați, și contestă fiecare etapă a procesului de aprobare, invocând specii de faună și floră despre care autoritățile nu au avut cunoștință anterior. „Și noi nu reușim să le terminăm, an după an,” a subliniat Burduja, explicând astfel de ce unele dintre proiectele de infrastructură energetică importante rămân nefinalizate.
În replică la acuzațiile ministrului Burduja, Greenpeace România a emis un comunicat de presă în care a criticat ferm demersurile ministrului, acuzându-l de încercări de intimidare și de atacuri nedemocratice la adresa societății civile. Organizația a susținut că acțiunile sale sunt exclusiv pașnice și că urmăresc protejarea dreptului la un mediu curat, considerând că plângerea penală depusă de Burduja nu are fundament.
„Ce interes are ministrul Energiei, Sebastian Burduja, să atace public și chiar să formuleze plângeri penale neîntemeiate pentru o organizație care folosește protestul pașnic ca modalitate de acțiune împotriva proiectelor care aduc prejudicii mediului și viitorului tuturor?”, se arată în declarația oficială a Greenpeace. Organizația a subliniat că dreptul la un mediu sănătos este un drept fundamental garantat atât de legislația națională, cât și de convențiile internaționale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu