EXCLUSIV  Burduja: Doicești va avea 6 reactoare mici / „Miză pentru Nuclearelectrica. Va putea să opereze și în alte țări europene“ / video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit despre reactoarele nucleare mici de la Doicești.

În cadrul unui interviu exclusiv pentru DC News, Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit despre reactoarele nucleare mici care vor fi instalate la Doicești, în județul Dâmbovița.

„S-a făcut o creștere ușoară de capacitate a fiecărui modul de la Doicești, pentru că vor fi 6 reactoare, iar atunci trebuie reacreditată, însă e un proces mult mai rapid decât prima acreditare a tehnologiei, pe care compania New Scale Power LLC a făcut-o cu mare succes.

E o companie importantă pentru statul american, iar în discuțiile pe care le-am purtat la Washington, toți ne-au spus: Accelerați, aveți tot sprijinul nostru! E important pentru toată regiunea!

De fapt, e o miză pentru România și pentru Nuclearelectrica. Nu suntem singurul stat care își dorește aceste SMR-uri, dar avem cele mai mari șanse să fim primul stat european care le va avea. Asta înseamnă că Nuclearelectrica va putea să opereze aceste SMR-uri și în alte state europene, ba chiar până în Georgia, Ucraina, Republica Moldova șamd“, a spus ministrul Burduja.

„E o informație foarte importantă pe care ne-o oferiți! Deci Doicești va avea 6 reactoare nucleare mici, iar în total cam 420 de megawați. Reactorul de la Cernavodă are cam 660. Deci aproape un reactor nuclear va fi în Doicești, la 100 de km de București“, a precizat Bogdan Chirieac.

„Probabil, o întrebare pe care cei care urmăresc o au e legată de siguranța acestei tehnologii. E o tehnologie foarte sigură, ea trece prin filtre extrem de riguroase de partea americană. Ei au un asemenea reactor la nivel de studiu. În plus, sunt și reactoarele care funcționează pe submarine, pe spărgătoare de gheață etc. Este un asemenea reactor pus pe verticală“, a mai precizat ministrul.

CITEȘTE ȘI        -        EXCLUSIV  Constanța poate deveni „Dubaiul Europei”. Ministrul Burduja: În 2027, România va fi cel mai mare producător de gaz din Europa

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel