"Bucureștiul, exemplu de eșec privind sistemul de termoficare". Sebastian Burduja: Nicușor Dan a pierdut câteva sute de milioane de euro

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a vorbit despre problema sistemului de termoficare din București.

Întrebat cât de învechite sunt anumite structuri în sistemul de termoficare din România și dacă acestea ar putea crea probleme în această perioadă geroasă cu care se confruntă țara noastră, Sebastian Burduja a remarcat cazul Bucureștiului, oraș care se confruntă adesea cu probleme, oamenii fiind nevoiți să stea fără apă caldă și fără căldură în case în plină iarnă.

"Bucureștiul, din păcate, este exemplu de manual de eșec în ceea ce privește sistemul de termoficare. Alte orașe din țară și din lume ar da orice să poată avea un sistem de termoficare centralizat. De ce? Este mult mai eficient, mult mai ieftin, mult mai puțin poluant decât centralele de apartament, aceasta este o realitate științific demonstrată.

Vezi și:  Alegeri Primăria Capitalei. Sebastian Burduja: Nu aș fi acceptat să fiu președinte de filială dacă nu aș fi acceptat provocarea de a fi candidat pentru funcția de primar general 

Sebastian Burduja: Primarul Nicușor a reabilitat vreo 2 kilometri pe fonduri europene

Din păcate, primarul Nicușor a reabilitat vreo 2 kilometri pe fonduri europene, deci a pierdut din POIM câteva sute de milioane de euro și aceștia sunt bani pierduți definitiv pentru București. E adevărat, a fazat proiectul, deci va atrage sau nu alți bani europeni. Dacă va fi schimbat, avem șanse mai mari să atragem mai mulți bani pentru reabilitarea sistemului de termoficare. Acolo este cea mai mare problemă și de aceea sunt zeci de mii de bucureșteni care nu au căldură și apă caldă în România anului 2024.

Sunt sute de kilometri de rețea și de transport, dar și de distribuție a agentului termic care trebuie înlocuite. Este cu siguranță singurul oraș mare din țară cu această situație. Sigur, sunt probleme și la Iași spre exemplu, sunt probleme și la Timișoara, dar dimensiunea Bucureștiului, unde un singur CET, spre exemplu CET Sud, acoperă sute de mii de apartamente, o asemenea dimensiune a problemei nu mai există nicăieri în România.

Sunt și orașe de bună practică, de exemplu Oradea, unde nu că funcționează fără probleme sistemul, asta este o normalitate, dar pot să îți reglezi temperatura de pe telefon, folosesc energie geotermală, lucru pe care și Bucureștiul ar putea să-l facă, deci sunt foarte multe lucruri de făcut pentru a moderniza acest sistem", a spus Sebastian Burduja la Antena 3 CNN.

Sebastian Burduja: Noi avem cel mai mare potențiale energetic din zonă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost întrebat și despre posibilitatea unei crize energetice cu care s-ar putea confrunta anumite țări Europa. El a subliniat în acest context importanța pieței energetice unice și existența interconexiunilor cu țările vecine.

"Esența pieței energetice unice la nivel european aceasta este, să ne putem ajuta între noi și, prin concurență, să putem duce și la un preț mai mic, atât la energie electrică, cât și la gaze naturale. Ne amintim că proiectul european a început cu o uniune a cărbunelui și a oțelului, cărbune care este sursă energetică și astăzi. Indiferent de modul de producție, energia electrică, gazele naturale, sunt într-o piață integrată la nivel european. Și România, atunci când există condiții comerciale, poate să importe gaz, și astăzi am importat undeva la 4 milioane de metri cubi de gaz și am exportat un milion de metri cubi sau, la fel, pe energie electrică putem să exportăm și să importăm.

De aceea, interconexiunile României cu Bulgaria, cu Ungaria, ba chiar cu Republica Moldova, Ucraina și Serbia, sunt extrem de importante și pentru că noi avem cel mai mare potențiale energetic din zonă, asta înseamnă că energia poate fi și un motor de dezvoltare în care noi să fim exportatori, lucru care s-a și întâmplat, în 2023 România a fost net exportator de energie electrică după mulți ani de zile, iar pe segmentul gazelor naturale ne vom dubla producția de gaze naturale de la 10 miliarde de metri cubi la 20 de miliarde de metri cubi prin Neptun Deep, consumul de azi fiind undeva la 10 miliarde de metri cubi, deci vom avea gaz în exces", a spus Sebastian Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel