Burduja: Procesele de transformare, prin automatizare, prin robotizarea proceselor repetitive, nu se pot impune prin lockdown

Foto Pexels
Foto Pexels

Procesele de transformare a economiei prin automatizare şi robotizare vor avea succes când vor fi susţinute real de la nivelul societăţii şi nu pot fi impuse de lockdown, a declarat marţi ministrul Inovării şi Digitalizării, Sebastian Burduja.

„Categoric, viitorul este un drum cu un singur sens - înainte. România nu are altă variantă. (...) Am observat în ultima vreme că, atunci când se abordează această temă, ea se abordează mai degrabă din perspectiva unor politicieni politruci care exploatează temerile oamenilor: 'Vă vei pierde locurile de muncă, veţi fi controlaţi de 'Big brother', de marele sistem din umbră, nu vă puneţi datele în cloud, veţi fi înlocuiţi de roboţi' şi aşa mai departe. Există un mare risc ca discursul public să fie monopolizat, să fie controlat de cei care utilizează acest resort al fricii pentru a câştiga capital politic. Procesele de transformare a economiei, a societăţii, prin automatizare, prin robotizarea proceselor repetitive, de fapt îmbunătăţirea calităţii vieţii fiecăruia dintre noi, aceste procese nu vor avea succes decât atunci când vor fi susţinute real de la nivelul societăţii. Ele nu se pot impune prin lockdown. (...) Ele trebuie simţite şi cerute de către fiecare român în parte, ca parte a unui proces de modernizare firesc, necesar”, a declarat ministrul Sebastian Burduja la dezbaterea cu tema 'România Viitorului - Automatizare şi viitorul Muncii', care a avut loc la Palatul Parlamentului.

Potrivit acestuia, România are, prin structură, „înclinaţia de a fi în avangarda omenirii”. „Mi-am pus întrebarea, având în vedere ritmul schimbărilor, ce este mai rapid decât oricând în istoria României - nu este firesc instinctul de a spune 'hai să o luăm mai moale, hai să ne gândim mai bine? Hai să ne oprim?' Cred că lumea va fi cucerită de către cei care merg înainte în astfel de momente şi cred că România are, prin structură, înclinaţia de a fi în avangarda omenirii, chiar dacă poate ne-am pierdut instinctul ăsta în ultimii 30 de ani, cel puţin parţial sau de fapt în ultimii ani”, a adăugat ministrul Burduja.

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu consideră că ar trebui să existe la nivel gimnazial cursuri de robotică şi inteligenţă artificială şi, în acelaşi timp, trebuie insistat ca mediul privat să-şi asume responsabilitatea. „Dacă vrem să vorbim de evoluţii viitoare, cu siguranţă trebuie să investim împreună şi în sistemul public, dar şi în sistemul privat, în această reconversie şi actualizare a competenţelor la nivelul salariaţilor din România pentru a face faţă acestor evoluţii pe care le vedem astăzi. (...) Trebuie să accelerăm paşii pentru a avea o industrie competitivă', a transmis eurodeputatul, notează Agerpres.

Chestorul Camerei Deputaţilor, George Tuţă, a subliniat că apariţia maşinilor nu înseamnă automat dispariţia lucrătorilor. „Tehnic, ei trec printr-o reconversie, iar uman ei capătă noi şanse pentru a se dezvolta. România nu poate evita in continuare discuţia. Dacă ne-am poziţiona împotriva automatizării, rezultatul ar fi unul lipsit de beneficii în primul rând pentru oameni. A continua să ignorăm beneficiile maşinilor înseamnă a menţine un randament economic slab, o competitivitate scăzută sau un puls slab al inovării - singura soluţie care ne poate duce mai departe. Iar lucrul acesta s-ar traduce printr-o stagnare în evoluţia economică şi o descurajare a bunăstării.... Trebuie să privim către oameni şi către comunităţi', a arătat deputatul PNL, notează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel