Prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu, cunoscut clinician ORL, a vorbit în cadrul unui interviu moderat de jurnalistul Val Vâlcu la DC Medical despre burn-outului în rândul cadrelor medicale.
Prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu a explicat că impactul burn-outului în rândul cadrelor medicale este mult mai puternic decât credem, iar primii afectați sunt chiar pacienții. Subiectul este unul de actualitate, în contextul în care mare parte din spitalele din țară duc lipsă de personal. Astfel, programul supraaglomerat al unui medic și de multe ori numărul mult prea mare de pacienți pe care trebuie să îi consulte sau trateze, îi afectează și pe cei din jurul lui, având de suferit inclusiv calitatea serviciului medical oferit.
„Nu suferă numai bolnavul, el este principalul personaj care suferă. Dar suferă anturajul lui imediat, familia și cei apropiați și suferă foarte mult și cei care-l îngrijesc”, a explicat doctorul.
Prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu a vorbit și despre un alt aspect important - efectul psihologic asupra personalului medical care lucrează în oncologie.
„Gândiți-vă că se deschid spitale de oncologie, unde personalul medical și personal ajutător lucrează 10-15 ani. Păi să auzi în fiecare zi numai despre durere și să îngrijești oameni în dureri cumplite, este ceva sumbru”, e expus doctorul.
Acesta a subliniat necesitatea unor programe mai scurte și a unor măsuri de susținere psihologică pentru personalul medical, pentru a preveni burnout-ul.
Cât despre burnout-ul în unitățile de urgență și ATI, dr. Dorin Sarafoleanu avertizează că „este periculos”.
Citește continuarea pe dcnewstv.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu