Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre riscurile faptului că bursa a deschis pe roșu a patra zi la rând.
Analistul economic Adrian Negrescu a explicat ce se întâmplă pe burse în contextul incertitudinilor din ultimele zile cauzate de criza politică din România. Potrivit acestuia faptul că bursa a deschis pe roșu a patra zi la rând vine la pachet cu o serie de riscuri. Economistul avertizează că dacă lucrurile nu se vor regla ne-am putea trezi cu prețuri mai mari la tot ce importăm din străinătate. În plus, am putea pierde și "pe zona de pensii" pentru că "valoarea portofoliului nostru scade", susține acesta, dar și cu credite mai mari.
„Primele efecte și cele mai semnificative se văd la bursă. Pentru a 4-a zi la rând, în această dimineață, bursa a deschis pe roșu. Adică toate titlurile românești scad semnificativ. Și, atenție, acolo sunt banii noștri din Pilonul II de pensii, sunt fondurile de investiții care investesc masiv la bursă, deci pierdem și pe zona de pensii, valoarea portofoliului nostru scade. (...)
Indicele ROBOR - ce este acesta? Este prețul banilor la care se împrumută băncile între ele. Nici băncile nu se mai împrumută între ele, motiv pentru care acest indice ROBOR crește semnificativ și asta va afecta ratele celor care au credite, mai ales în ROBOR, dar și pe IRCC, în perspectiva următoarelor luni”, a avertizat Adrian Negrescu.
„Gândiți-vă că aproape 70% din ce punem noi pe masă în fiecare zi, mâncare, principal, dar și celelalte produse sunt aduse din import. Dacă cursul euro trece de 5 lei și ceva în perioada următoare, mi-e teamă că prețurile vor crește semnificativ, adică viața noastră va deveni și mai scumpă și iată, în acest fel, criza asta politică ne afectează inclusiv în buzunar, în viața noastră de zi cu zi. Nu mai vorbesc de celelalte cotații care sunt în euro, de la prețul abonamentelor la telefoane, la tot ceea ce importăm din străinătate.
Cred că este absolut nevoie ca ministrul de Finanțe, premierul României, să iasă în fața oamenilor, să iasă în spațiul public și să dea mesajele necesare de calmare a piețelor, de asigurare a parcursului european a acestei țări, de respectare a acelui plan fiscal pe care acum 2 zile ni l-a aprobat Comisia Europeană. Avem practic o ploaie de parcurs, legată de datoriile publice, legată de deficitul bugetar, legată de împrumuturile statului din perspectiva următorilor 7 ani.
Fără aceste mesaje absolut normale de calmare a piețelor, mi-e teamă că investitorii vor fi din ce în ce mai îngrijorați de ce se întâmplă în România dacă această criză se prelungește. Și, la un moment dat, s-ar putea să nu mai aducă, își vor retrage banii din România și vom rămâne din păcate la mâna unor creditori, cum ar fi FMI-ul, care ar putea oferi un colac de salvare.
Mi-e teamă că în ritmul ăsta, marea problemă este legată de perspectiva României în ochii investitorilor. România riscă să devină un fel de țară cu iz latino american, acolo unde investitorii evită să investească, adică să creeze locuri de muncă, să dezvolte afaceri, să finanțeze până la urmă statul respectiv”, a spus Adrian Negrescu, la Antena 3 CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News