Încep înscrierile pentru Bursa de Spectacole, ediția XXI!

Bursa de Spectacole. Foto: Paul Baila
Bursa de Spectacole. Foto: Paul Baila

Până în 11 aprilie, artiștii și companiile, directorii de festivaluri, producătorii, programatorii și finanțatorii din sectorul artelor spectacolului se pot înscrie la Bursa de Spectacole de la Sibiu, care se desfășoară în acest an în perioada 12-17 iunie.  

Bursa de Spectacole de la Sibiu este o ocazie de întâlnire cu producători, cumpărători, finanțatori și promotori ai creațiilor artistice de calitate și de explorare a posibilităților de realizare a turneelor internaționale. Prin activitățile organizate - prezentări, conferințe, ateliere, întâlniri, activități de socializare - se creează oportunități de a cunoaște artiști locali și internaționali, de a promova producțiile și de a extinde lista de contacte. 

Perioada de înscriere se împarte în trei sesiuni, iar cei interesați să stabilească noi conexiuni profesionale cu participanții din România sau din alte locuri ale lumii, ori să își prezinte activitatea în fața publicului avizat, se pot înregistra completând formularul disponibil pe pagina Bursei de Spectacole de pe www.sibfest.ro. La eveniment se pot înscrie atât persoanele care au disponibilitatea de a participa activ la Bursă, cât și persoanele care doresc doar promovare în catalog și online, conform celor trei pachete puse la dispoziție de organizatori, în cele două perioade de înscrieri:

  • Prima sesiune de înscriere – termen limită 12 martie 2017
  • A doua sesiune de înscriere – termen limită 11 aprilie 2017 

Informațiile complete despre perioadele de înregistrare, tipurile de pachete și recomandările organizatorilor sunt disponibile pe site-ul Bursei, la rubricile termeni cheie, condiții de participare, respectiv taxe și perioade. Cei interesați să se înregistreze au la dispoziție un ghid pentru a-i sprijini în completarea corectă a formularului. De asemenea, ghidul oferă recomandări care să ajute participanții să se promoveze într-un mod profesionist, într-un cadru al dialogului internațional.

 

 

Bursa de Spectacole. Foto Dragoș Dumitru

 

Bursa de Spectacole oferă contextul de a face cunoscute proiecte artistice și de a stabili parteneriate în artele spectacolului, prin deschiderea sa internațională. Reprezintă construirea unui punct de întâlnire între artiști, producători, impresari, directori de instituții culturale, manageri de festivaluri, reprezentanți ai centrelor culturale din România și întreaga lume. Internaționalismul și calitatea întâlnirilor din Bursă au la bază experiența proiectului Sibiu Capitală Europeană a Culturii 2007, la care se adaugă vasta ofertă culturală oferită de Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. 

În programul Bursei de Spectacole de la Sibiu sunt incluse diferite activități, toate concepute astfel încât participanții să fie constant în dialog. În cadrul conferințelor sunt dezbătute subiecte actuale din sectoarele culturale și industriile creative, prezentându-se constant oportunități de colaborare. Pe de altă parte, atelierele pun accentul pe împărtășirea experiențelor și învățarea continuă. Alături de noile evenimente specifice fiecărei ediții și adaptate realităților culturale naționale și internaționale, se vor regăsi în program conferințele, atelierele și întâlnirile de succes din edițiile precedente. 

Bursa de Spectacole de la Sibiu, singura care se desfășoară pe teritoriul României, în domeniul artelor spectacolului, al managementului cultural, al producției de spectacole și impresariatului artistic, și-a demonstrat de-a lungul celor 20 de ani de existență că este platforma de dialog a artiștilor și, în același timp, capacitatea de promovare a tuturor structurilor și a artiștilor care produc spectacole în România, în dialog cu marile structuri similare din lume, dar mai ales cu producătorii, cu distribuitorii, cu artiștii, cu zona de media din toată lumea. 

Am spus și în alte interviuri faptul că dacă Festivalul de la Avignon și Festivalul Internațional de la Edinburgh au dezvoltat cele două zone, Off și Fringe, în care, din păcate, mai mult de 80% din producțiile care se prezintă sunt submediocre. Organizatorii FITS au decis că publicul sibian și internațional care ajunge la Sibiu nu trebuie intoxicat cu subcultură. Din această cauză am hotărât să înlocuim experiența Fringe și Off cu Bursa de Spectacole de la Sibiu, în care toți artiștii au posibilitatea de a se promova, de a-și promova proiectele, de a se întâlni cu marii creatori, cu marii distribuitori, directori de festivaluri, impresari, zone de finanțare, personalități exemplare din domeniu, în așa fel încât munca lor să poată să capete desfacere, sprijin, prețuire și să se poată dezvolta sub semnul dialogului.  

Bursa de Spectacole de la Sibiu, care va împlini 21 de ani de existență - este practic sărbătorirea majoratului după stil american - va oferi posibilitatea tuturor artiștilor din România, tuturor instituțiilor, asociațiilor, structurilor producătoare de spectacole, să intre în legătură în cadrul acestei întâlniri internaționale sub semnul promovării. 

Deschidem posibilitatea de înscriere în această Bursă, venind totodată cu o prezentare a evenimentelor pe care vrem să le dezvoltăm în timpul Bursei de Spectacole de la Sibiu, astfel încât toți doritorii români și străini să poată să folosească această oportunitate excepțională și unică în spațiul românesc. Vă așteptăm cu drag!”, a declarat Constantin Chiriac, președintele Bursei de Spectacole de la Sibiu. 

Activitățile din cadrul Bursei de Spectacole s-au dezvoltat an de an astfel încât să permită o interacțiune cât mai bună între participanți. Ediția din 2017 aduce o schimbare majoră în formatul evenimentului. Se amenajează un nou spațiu expozițional de prezentare, mult mai funcțional, care să dea posibilitatea fiecărui participant să intre în contact cu organizațiile prezente. 

Activitățile de socializare din prima zi a Bursei de Spectacole se desfășoară într-un spațiu turistic pitoresc, unde participanții descoperă peisaje locale și mâncăruri tradiționale românești, stabilind în același timp conexiuni și cunoscând oameni noi într-un mediu prietenos, informal.  

„Meetings and classes with great choreographers”, „Festivalurile în secolul 21. Cui se adresează, cum le organizăm, cum le finanțăm?”, Conversațiile Culturale, dar și conferința pe tema Capitalelor Culturale Europene, continuă și în acest an.  

Atelierul Meetings and classes with great choreographers este structurat în două părți: una teoretică – de introducere și prezentare succintă a conceptelor și principiilor de mișcare folosite în crearea unui spectacol și o parte practică – experimentarea metodelor de lucru. Atelierul se adresează tuturor celor pasionați de dans contemporan și de explorarea formelor sale. Participarea este gratuită în limita locurilor disponibile. Aditi Mangaldas, Brenda Angiel, Silvia Macrea, Amir Kolben, Barak Marshall și Jin Xing sunt doar câțiva dintre profesioniștii care au împărtășit participanților (studenți, actori sau tineri coregrafi) metodele proprii de lucru și tehnicile folosite, la edițiile anterioare ale Bursei.

Un alt atelier care se desfășoară cu success în cadrul Bursei de Spectacole de la Sibiu, Festivalurile în secolul 21. Cui se adresează, cum le organizăm, cum le finanțăm?, aduce împreună tineri producători de festivaluri, studenți la arte sau management cultural, membri ai  departamentelor culturale din cadrul instituțiilor și alte persoane dornice să afle mai multe despre organizarea unui festival. Discuția se concentrează pe identificarea trăsăturilor caracteristice fiecărui festival prezentat din perspectiva realizării programului, a poziționării geografice, a obiectivelor strategice, a relației esențiale pe care festivalurile au dezvoltat-o cu artiștii, producătorii și comunitatea locală, națională și internațională, dar și diversitatea surselor de finanțare și sprijinul financiar individual primit în diferite colțuri ale lumii.

Nelson Fernandez, Director NFA International Arts & Culture, Regatul Unit al Marii Britanii, este gazda evenimentului care se derulează timp de trei zile. 

Noel Witts, binecunosutul profesor de la Leeds Beckett University, continuă să fie gazda Conversațiilor Culturale, seria interviurilor cu invitați din cadrul FITS. Sunteți așteptați la Atrium Cafe, la o întâlnire informală, sinceră și prietenoasă, să aflați din culisele creației artistice. 

O altă întâlnire programată în cadrul Bursei își propune să-i aducă împreună pe reprezentanții Capitalelor Culturale Europene desemnate începând cu anul 2017 și până în 2021. În fiecare an se alătură discuției personalități din cadrul Ministerului Culturii din România și din țările care urmează să aibă orașe cu titlul de Capitală Culturală Europană, dar și de la Comisia Europeană. 

Scopul întâlnirilor este de a promova programele capitalelor, de a oferi oportunități pentru noi parteneriate. 

Anul acesta, un moment emblematic este serbarea a 10 ani de când orașul Sibiu, împreună cu Luxemburg, au deținut titlul de Capitală Culturală Europeană, în 2007, parteneriatul dintre cele două orașe fiind un exemplu spectaculos de dezvoltare și continuitate a conceptului de capitală culturală europeană.

Tot în cadrul Bursei, programul propus de organizatori cuprinde ateliere de pregătire pentru prezentări profesioniste și de impact, o conferință despre spațiile industriale reabilitate și, pentru prima dată în istoria evenimentului, puteți afla „secrete” ale meseriei de la organizatorii celor mai importante festivaluri de muzică din România, dar și din Europa.  

Bursa de Spectacole de la Sibiu (12-17 iunie 2017) este o structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (9-18 iunie 2017), cel mai complex festival anual de artele spectacolului din România. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel