Ministerul Educației impune ca viitorii profesori titulari să aibă studii avansate. Și pentru că autoritatea în domeniu nu dorește ca decizia luată să determine retragerea candidaților din învățământ, ministerul acordă și burse lunare pe toată perioada studiilor pentru viitorii masteranzi, aceștia angajându-se, în prealabil, să rămână la catedră.
În caz contrar, cei care nu vor urma un masterat nu pot preda nici măcar la clasa pregătitoare ori ca suplinitor.
Din această toamnă, universităţile vor avea programe speciale de masterat pentru tinerii care vor o carieră în învăţământ. Ei trebuie să facă doi ani de master şi să susţină dizertaţia. Apoi, va trebui să facă un an de practică într-o şcoală cu un profesor coordonator.
Tinerii masteranzi vor primi lunar pe parcursul celor doi ani de studii o bursă de 800 de lei, echivalentul unui salariu brut al unui profesor debutant, după ce-și vor lua angajamentul că nu vor părăsi învățământul.
Scopul aceste decizii a Ministerului Educației este acela de a atrage în sistem cadre mult mai bine pregătite, precum și scăderea migrației dascălilor bine pregătiți către companii.
"Conform Legii Educaţiei Naţionale, cei care se înscriu la masteratele didactice vor primi o bursă care este echivalentă cu salariul brut al unui profesor debutant. Asta în primul rând pentru a-i ajuta pe cei care vor să facă o carieră didactică", a explicat ministrul Educaţiei, Cătălin Babpa, citează RTV.net.
Măsura luată de Ministerul Educației nu îi va afecta pe profesorii aflați deja în învățământ, ci vor fi vizați doar tinerii care se vor înscrie în toamnă la studiile masterale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News