Bursa de Valori București a închis pe plus ședința din 22 decembrie 2021

Foto: pixabay.com
Foto: pixabay.com

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de miercuri, 22 decembrie 2021.

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în creştere şedinţa de miercuri, cu tranzacţii în valoare de 47,72 milioane de lei (9,64 milioane de euro).

Indicele principal BET s-a apreciat cu 1,05%, până la valoarea de 12.478,43 puncte, iar BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la Bursă, a înregistrat un avans similar. Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, s-a apreciat cu 0,88%, în timp ce indicele SIF-urilor, BET-FI, a închis în creştere cu 0,46%. Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a încheiat şedinţa în urcare cu 0,65%, iar BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe plus cu 1,21%.

Și indicele BET AeRO a închis pe plus

Indice BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a închis şedinţa în creştere, consemnând o apreciere de 2,20%. Pe Piaţa Reglementată, cele mai tranzacţionate au fost acţiunile Banca Transilvania, cu 6,92 milioane de lei, urmate de cele ale BRD - Groupe Societe Generale, care au generat schimburi în valoare de 6,17 milioane de lei, şi de titlurile One United Properties - 3,98 milioane de lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Romcab, care s-au apreciat cu 14,42%, urmate de cele ale Condmag (+12,5%) şi de titlurile Prebet (+4,78%). Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Armătura (-13,33%), Electroargeş (-12,86%) şi Alro (-12,62%). 

Compania Electroargeș a fost forțată să disponibilizeze aproape 200 de oameni chiar înainte de sărbători

Motivul îl constituie decizia Karcher de a-și muta întreaga producție în propriile unități după mai bine de 18 ani de colaborare cu firma românească și un contract ce includea o clauză de exclusivitate între cele două. Noile unități de producție ar fi fost construite cu ajutorul banilor primiți de la statul român. 

Ordonanța de urgență HG 807/2014 dată de guvernul Orban să sprijine investițiile străine directe are, astfel, ca efect condamnarea companiilor autohtone în favoarea companiilor străine și disponibilizarea a sute de oameni.  

Un astfel de exemplu ar fi, după datele publice, cazul parteneriatului Karcher – Electroargeș care se încheie în favoarea companiei germane și în detrimentul companiei românești. Karcher decide, ca și efect al acordării unor ajutoare de stat prin care a fost în măsură să-și dezvolte propriile unități de producție, încetarea, începând cu anul 2021, a relației contractuale cu Electroargeș, după mai bine de 18 ani de colaborare. 

Prin simpla susținere financiară din partea statului, CER Cleaning Equipment SRL (subsidiara a Karcher) a ajuns în poziția de a elimina Electroargeș de pe piață și de a contribui, astfel, la disponibilizarea a sute de oameni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel