EXCLUSIV  Bursa de Valori București și finanțarea verde. Care este problema cu care se confruntă / video

FOTO: CRIȘAN ANDREESCU
FOTO: CRIȘAN ANDREESCU

Adrian Tănase, Director General BVB, a participat la Conferinţa "Upgrade România - Cum creştem investiţiile verzi în economie", organizată de DC News, unde a vorbit despre finanțarea verde. 

La Bursă, cei care cumpără acțiuni la diverse companii se uită și la această amprentă de carbon?

„Da, mai ales la Bursă, sunt foarte mult bani, legat de finanțări verzi. Asta e problema pe care o avem, și nu doar în România, nu sunt proiecte verzi pe câți bani verzi sunt și atunci trebuie să creștem capacitatea. Sunt multe lucruri de făcut ca să creștem capacitatea pieței de  a se finanța verde. Și noi avem la Bursă, e un subiect de foarte mare interes pentru noi, zona de finanțare verde.

Avem foarte multe demersuri: în zona educațională, în zona de standardizare a raportărilor, avem o colaborare cu Sustainalytics care este unul dintre cei mai mari provideri de scoruri ESG și de opinii legate de proiecte verzi la nivel mondial. Au foarte multe birouri în România și ne ajută pe zona asta deja. Toate companiile care sunt listate la  Bursa de Valori București, au calculat astfel de scoruri ESG. 21 sunt deja publice.

Am lucrat și cu BERD pentru ghidare pentru companii, să-și raporteze zona asta verde, non-financiară. Sunt multe lucruri de făcut și trebuie să prioritizăm, în primul rând, capacitarea pieței de a atrage acești bani.

Nu pot să nu fac referire la Hidroelectrica, Hidroelectrica fiind o companie verde, al cărei proces de listare se desfășoară acum. Sperăm să închidă cu succes, vor fi foarte mulți bani verzi care vor veni în Hidroelectrica.

Sunt și chestiuni de reglementare pe care trebuie să le facem, să creăm instrumente prin care vin banii în zona verde. Sunt foarte mulți bani verzi care intră prin așa-numitele REIT-uri (Real Estate Investment Trust). Acestea nu sunt reglementate, sperăm să le avem reglementare și pe acestea. Este o lipsă a pieței financiare din România, că nu avem aceste REIT-uri reglementate.

Este o zonă de interes, Bursa fiind o alternativă este chiar în centrul acestor bani verzi care vin către companii. Este foarte mare interes și din partea noastră în zona aceasta verde și vrem să avem cât mai multe deal-uri verzi care se întâmplă prin piață. Deja se întâmplă acest lucru. S-au întâmplat finanțări verzi prin piața de capital emisiuni de obligațiuni făcute mai ales de bănci, dar și de o singură companie care se numește Autonom.

Lucrurile încep să se miște, însă trebuie să identificăm ceea ce trebuie făcut astfel încât să accelerăm atragerea acestor bani.", a spus Adrian Tănase la la Conferinţa "Upgrade România - Cum creştem investiţiile verzi în economie", organizată de DC News. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel