EXCLUSIV  Burse de mii de euro în Franța și Italia pentru studenți. Fabiola Gîrneață explică ”marea fugă” a tinerilor din România

foto pexels
foto pexels

Fabiola Gîrneață, secretar general al Ligii Studenților Români din Străinătate, a fost invitată la emisiunea „Departe de România",  unde a vorbit despre motivele pentru care tinerii români pleacă să studieze în străinătate.

Fabiola Gîrneață, secretar general al Ligii Studenților Români din Străinătate, a precizat, în cadrul emisiunii „Departe de România", care sunt motivele pentru care tinerii români pleacă să studieze în străinătate.

„Sunt diferite probleme și trebuie să ne uităm și la diferențele dintre studenții care aleg să plece în străinătate, pentru că nu toți sunt la fel. Unii pleacă, cu siguranță, din motive economice, din faptul că există posibilități, mai ales pe zona de drept la învățământ, sunt bursele care le permit să trăiască în străinătate și, totodată, să învețe. În România e mult mai complicat. Cei care provin din medii defavorizate au mult mai mari dificultăți să trăiască cu bursele care sunt alocate studenților pentru a putea urma un parcurs universitar decent. Alte motive, cu siguranță, sunt la nivel sistemic. Uneori este descurajantă calitatea învățământului, faptul că universitățile din România nu sunt tocmai cele din top, nici la nivel european, cu atât mai puțin mondial.

Din păcate, există și pe zona de cercetare o investiție foarte redusă din partea statului pe tot ce înseamnă învățământ, cercetare, posibilități și oportunități pentru studenți. Studiul universitar nu înseamnă doar să dăm examene și să obținem o diplomă, înseamnă mult mai mult, înseamnă oferte colaterale care ajută la dezvoltarea studenților și asta înseamnă o serie de oportunități, de proiecte, chiar și la nivel internațional în care România încă nu este un exemplu și mai are încă de lucrat pe zona asta. De asemenea, sistemul politic și sanitar sunt alți factori”, a spus Fabiola Gîrneață, Secretar General Liga Studenților Români din Străinătate.

Bursele din străinătate, mult mai mari decât în România

Întrebată dacă bursele din afară sunt atât de mari încât le acoperă toate costurile tinerilor sau trebuie să muncească și să vină cu bani de acasă, Fabiola Gîrneață a răspuns:

„Depinde de zone. Există țări în care bursele sunt mult mai ridicate, dar și costul vieții este mai ridicat. Din experiența mea în Italia și în Franța, pot spune că aceste burse permit o viață cât de cât rezonabilă. Chiar și cu un job part time, adică patru ore pe zi sau lucrând în alte domenii sâmbăta și duminica, s-ar putea trăi în mod decent și dedicat timpul necesar învățământului.

Vorbim de burse de cinci, șase, șapte mii de euro, de exemplu. Nu este o sumă îndeajuns, evident, pentru a putea cineva să se dedice doar studiului, dar sunt burse mult mai decente față de ce avem în România, cu siguranță”, a precizat Fabiola Gîrneață, Secretar General Liga Studenților Români din Străinătate.

Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel