Bursele europene se agață de orice veste bună legată de tensiunile din Ucraina. Optimism și la BVB

Important este ca acest optimism să reziste altor informații
Important este ca acest optimism să reziste altor informații

Vestea că președinții SUA și Rusiei se vor întâlni din nou a adus o undă de optimist la bursele de europene, stare de spirit care s-a resimțit și la Bursa de Valori București.

Principalele burse europene au crescut luni, la începutul ședinței de tranzacționare, după anunțul că președintele american Joe Biden și omologul său rus Vladimir Putin au convenit, în principiu, să organizeze un summit pe tema Ucrainei. La Paris, indicele CAC 40 a câștigat 0,3%, până la 6.950,38 puncte, în timp ce la Londra, FTSE 100 a câștigat 0,7%, iar la Frankfurt, Dax a avansat cu 0,69%.

Indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 0,32%, FTSEurofirst 300 cu 0,48%, iar Stoxx 600 cu 0,41%. Speranța slabă, dar încă prezentă, a unei soluții diplomatice la criza din Ucraina îi liniștește, cel puțin temporar, pe investitorii, care se tem de izbucnirea unui conflict armat pe teritoriul european.

Incertitudinea sperie

Mai ales că mai rămân de clarificat o serie de aspecte legate de viitorul summit SUA-Rusia, precum data desfășurării și agenda reuniunii la vârf. În plus, pe teren situația pare să se agraveze de la oră la oră. Cu toate acestea, dintre acțiunile expuse la piața rusă și, prin urmare, susceptibile de a suferi de pe urma unor posibile sancțiuni împotriva Moscovei, Renault a câștigat 0,95%, iar Société Générale 1,54%.

De asemenea, piețele financiare au găsit un sprijin suplimentar în primele rezultate ale sondajelor IHS Markit privind tendințele sectorului privat din Europa, care reflectă o creștere mai susținută decât se aștepta în februarie. 

O anchetă cu efect devastator

În ceea ce privește întreprinderile, Worldline a câștigat 0,25% după anunțul oficial al negocierilor exclusive cu Apollo pentru vânzarea diviziei sale de terminale de plată. La rândul ei, compania Faurecia a câștigat 0,66% după publicarea rezultatelor anuale și a previziunilor pentru acest an.

Credit Suisse este în scădere cu 0,34% pe fondul investigației de presă, din care reiese că banca a ”găzduit” fonduri de origine criminală sau ilicită fără a alerta autoritățile de resort. Grupul a negat acuzațiile de implicare în vreo activitate ilegală necorespunzătoare.

La București, creșteri ușoare

Pe acest fundal, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a deschis în creştere şedinţa de luni, cu un rulaj de 4,021 milioane de lei (813.309 de euro), consemnat după 30 de minute de tranzacţionare.

Indicele principal BET, care arată evoluţia celor mai lichide 20 de companii, a urcat cu 0,16%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, s-a apreciat cu 0,15%.

Citește și Lege pentru criptomonede în România? "În loc să ajute economia României, pompează bani în alte state"

Indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a înregistrat o creştere de 0,20%, iar reperul de randament al fondurilor de investiţii, BET-BK, a urcat cu 0,38%.

Indicele BET-FI al SIF-urilor era în urcare cu 0,02%, în timp ce BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a consemnat o apreciere de 0,48%.

Indice BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, a scăzut cu 0,38%. Potrivit informaţiilor BVB, cele mai mari creşteri ale valorii acţiunilor le înregistrau Alumil Rom Industry (+3,24%), Bittnet Systems (+2,04%) şi Compa (+1,76%).

Pe de altă parte, în scădere erau acţiunile Carbochim (-9,32%), Zentiva (-5,61%) şi Prefab (-4,92%). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel