Piețele reacționează după anunțul lui Vladimir Putin, privind o nouă doctrină nucleară a Rusiei. Investitorii se orientează spre valutele de refugiu, în urma declarațiilor Kremlinului, iar indicele bursier pan-european STOXX 600 a scăzut la un minim istoric.
Conform noii doctrine nucleare a Rusiei, publicată recent, țara ar putea declanșa un atac nuclear în cazul în care Rusia sau aliatul său, Belarus, ar fi supuse unui act de agresiune „prin utilizarea de arme convenționale care creează o amenințare critică la adresa suveranității și (sau) integrității teritoriale.” Aceasta reprezintă o modificare semnificativă față de doctrina precedentă.
Doctrina anterioară, stabilită printr-un decret din 2020, prevedea utilizarea armelor nucleare de către Rusia doar în situațiile în care ar fi fost supusă unui atac nuclear direct sau unui atac convențional care ar fi amenințat existența statului. Această schimbare extinde criteriile pentru posibila utilizare a arsenalului nuclear al Rusiei, sugerând o abordare mai agresivă în cadrul actualei dinamici geopolitice.
Vladimir Putin a emis un avertisment Statelor Unite, reducând pragul pentru utilizarea armelor nucleare, la doar câteva zile după ce administrația lui Joe Biden a permis Ucrainei să folosească rachete americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei.
Indicele dolarului american continuă să crească, iar analiștii avertizează că piețele subestimează riscurile geopolitice, scrie Reuters. Marți, principalul indice bursier european a scăzut la cel mai jos nivel din ultimele trei luni. Aceasta a survenit pe fondul tensiunilor geopolitice intensificate după avertismentul Rusiei privind actualizarea doctrinei sale nucleare, determinând investitorii să se retragă din activele de risc și să se orienteze spre refugii sigure.
Indicele pan-european STOXX 600 a pierdut 0,9%, înregistrând a treia zi consecutivă de scăderi. Aurul și dolarul american au fost din nou preferate ca active de refugiu.
„Nu cred că acest lucru va afecta economia sau profiturile din Europa. Este o reacție naturală de fiecare dată când termenul 'nuclear' este menționat de un șef de stat", a spus Patrick Armstrong, director de investiții la Plurimi Wealth.
Indicele de volatilitate al Europei a crescut la cel mai ridicat nivel din această lună, indicând o creștere a anxietății investitorilor. Sectorul auto și cel bancar au fost cele mai afectate, fiecare scăzând cu aproximativ 2%.
În Statele Unite, se așteaptă numiri importante, inclusiv la Trezorerie, sub administrația lui Donald Trump, iar piețele urmăresc efectele politicilor sale inflaționiste și perspectivele privind ratele dobânzilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu