EXCLUSIV  Bursele au deschis pe ROȘU. Adrian Câciu, cifre GRELE pentru economia României: Cât am pierdut, bilanț negru

Economistul Adrian Câciu a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, care sunt motivele pentru care bursele din România şi din Europa au deschis săptămâna în scăderi accentuate, dar şi care sunt soluţiile pentru remedierea situaţiei. 

"Bursele europene au o reacţie concretă la lipsa de reacţie a CE, care a anunţat un pachet care nu are nicio relevanţă din punct de vedere financiar. CE a spus că din banii alocaţi deja statelor membre în perioada 2014-2020 să existe sume folosite, şi acestea nu vor mai fi cerute înapoi de CE. Practic, nu se dă o infuzie nouă de capital pentru a sprijini economiile Franţei, Germaniei, Italiai, Spaniei, principalele ţări lovite, ci se folosesc de bugetul actual. 

Investitorii resimt asta, pentru că nu vine un supliment de capital din părtea Băncii Central Europene, măcar câteva zeci de miliarde de euro, pentru susţinerea economiilor lovite. Practic, banii alocaţi de Comisia Europeană se bazează pe programele operaţionale din 2014. Noi suntem în 2020, într-o situaţie de derogare, de pandemie, în care economiile sunt afectate de alte cauze decât cele prevăzute în 2014. Deci trebuia să se vină cu alte măsuri! Să dăm aici exemplul Germaniei, care a lansat emisiuni de 500 de miliarde euro pentru creditarea întregii economii, pentru companiile care au dificultăţi. Acelaşi lucru trebuia făcut şi de CE. Din cauza acestui lucru avem un efect pe burse, investitorii nu au încredere în măsurile CE. Trendul este de scădere în continuare, situaţia este foarte complicată!", a declarat Adrian Câciu pentru DC NEWS.  

VEZI ŞI Bursele europene, PRĂBUȘIRE! SCĂDERE uriașă, luni dimineață: Au deschis pe ROȘU

Contraexemplul american 

"Un contraexemplu pentru ce se întâmplă acum în Europa este SUA. Când Trump a anunţat stare de urgenţă, iar Banca Federală a redus dobânda la 0 la sută, bursele americane au început să crească, pentru că au primit un semnal de încredere. Astea sunt măsuri concrete. Când investitorii văd măsuri concrete de sprijin, au încredere. Când văd că nu se face nimic, încep să vândă şi să stea pe lichidităţile pe care le pot obţine.", a explicat economistul. 

14 miliarde, pierderea economiei româneşti

"La fel se întâmplă şi pe piaţa românească a bursei de valori, care are o pierdere foarte mare în ultimele săptămâni, de peste 14 miliarde de euro. Asta pentru că Guvernul nu a luat nicio măsură economică. Se discută că se vor lua măsuri, dar nu s-a anunţat niciuna concretă, nu s-a dat niciun act normativ. Aşa, discuţii că vei lua măsuri peste 3-5 luni, poate să facă oricine. Toate cauzele care nu sunt corelate cu o măsură fermă din partea Guvernului duc la această scădere. Fiecare zi care trece va fi o zi de scădere pentru tot ce înseamnă burse şi va fi o pierdere semnificativă pentru economia internă. 

Pentru economia românească, asta va însemna o lipsă de capital. Bursa este un potenţiator de capital, pentru că ea transformă o valoare într-o valoare mai mare. În momentul în care bursa se capitalizase, noi devenisem piaţă emergentă şi ajunsesem la o valoare istorică în 2019, noi am pierdut 14 miliarde de euro în 3 săptămâni. Cum ar fi fost să avem acum 14 miliarde de euro lichizi pe care să îi băgăm în piaţă? Ar fi un plus pentru toată economia fizică. Pe aceşti bani s-ar fi putut crea investiţii, locuri de muncă, cashflow pentru companii.", spune Câciu. 

Guvernul poate salva economia

"E nevoie doar de măsuri concrete ale Guvernului, să pună pixul pe hârtie şi să dea o ordonanţă de urgenţă. Le-au fost furnizate măsuri, şi din partea specialiştilor şi din partea mediului de afaceri. E nevoie de reducerea taxelor pe muncă, reeşalonarea ratelor, să se acorde capital companiilor care sunt în dificultate. Avem 570.000 de companii şi peste 300.000 sunt în dificultate. Nici măcar nu e nevoie de bani publici. Statul trebuie doar să garanteze creditele date de bănci. Nu este o pierdere, pentru că acele companii vor trăi şi de aici încolo dacă sunt sprijinite.", a conchis Adrian Câciu.  

VEZI ŞI  Adrian Câciu, sfat pentru Florin Cîţu. "Se recomandă renunţarea la hashtagul româniitrebuiesăştie"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel