Bursele internaționale, în frunte cu cea de la Moscova, în scădere. Radu Tudor: Putin îşi face rău cu mâna lui

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Bursa de la Moscova este grav afectată de presiunile militare din estul Europei, anunţă jurnalistul Radu Tudor. 

Conform informațiilor furnizate de Antena 3, bursa de la Moscova ar fi suferit scăderi semnificative în urma situației tensionate din estul Europei. 

”Informații de ultimă oră venite de la Moscova, conturile de Twitter sunt pline, s-au prăbușit bursele de la Moscova în urma anunțurilor repetate ale diplomației ruse, ale Kremlinului, ale Ministerului Apărării de la Moscova. Au pierdut aceste companii rusești în urma perspectivei implicării Rusiei într-un război. Așadar Putin își face rău cu mâna lui. 

Pe primul loc, cea mai bogată și influentă companie rusească, Gazprom, care are un capital de câteva sute de miliarde de euro și care este principalul finanțator al bugetului de stat al federației ruse. Din vânzările de gaze ale Gazprom se alimentează absolut toate operațiunile militare ale Rusiei”, a anunțat Radu Tudor, moderatorul emisiunii Punctul de Întâlnire.

Scăderea este una de 11%, iar printre companiile afectate se numără și Lukoil, companie prezentă cu nenumărate puncte de alimentare cu combustibil în România, cu o scădere de peste 6% și Sberbank, cu o scădere de 9,38%. Aceste companii au în comun legăturile lor strânse cu Kremlinul, fiind printre principalii finanțatori ai campaniilor de fake news, conform celor difuzate de Antena 3. 

Rubla a scăzut drastic într-o perioadă scurtă

Nici moneda națională nu a supraviețuit căderilor de pe bursă, rubla suferind o scădere de 2,6%, acum un dolar fiind echivalentul a 79,5 ruble, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, conform Reuters

Anunțul băncii centrale confirmă faptul că va înceta cumpărarea de valută de pe piața internă începând de luni, sub reglementarea fiscală. Această decizie oferit rublei un scurt răgaz înainte ca pierderile să se reia.

Volatilitatea a afectat piețele rusești în ultimele săptămâni, pe fondul temerilor occidentale, conform Rusia este gata să invadeze țara vecină, lucru pe care Moscova l-a negat în mod repetat. Dacă Rusia face o incursiune peste granița ucrainieană, Occidentul a amenințat cu sancțiuni cu efecte economice profunde. 

Bursa de la Moscova cedează presiunilor

Indicele RTS al Rusiei, bazat pe dolari, (.IRTS) a scăzut cu 6%, la 1.317,2 puncte. Indicele rusesc MOEX bazat pe ruble (.IMOEX) a scăzut cu 5%, la 3.270,6 puncte, scrie Reuters

„Pentru piața locală, așteptați-vă ca reducerea riscurilor să continue, cu tensiunile mocnind și puține șanse de salvare, evenimentele viitoare sunt dezbătute, incertitudinea va domina pentru moment”, a spus BCS Global Markets într-o notă.

Randamentele obligațiunilor OFZ pe 10 ani ale Rusiei au atins 9,68%, aproape de cel mai mare nivel de la începutul anului 2016, înainte de a scădea la 9,59%. Randamentele se deplasează invers nivelului prețurilor.

Randamentele OFZ ar putea crește și mai mult, au spus analiștii de la Promsvyazbank, investitorii așteaptând ca banca centrală a Rusiei să-și majoreze din nou dobânda cheie pe 11 februarie și, în condițiile în care piețele sunt instabile, cu o șansă mică ca Rezerva Federală a SUA să majoreze ratele în această săptămână pentru a combate inflația.

Facebook și Amazon au început anul pe scădere

Acțiunile Amazon (NASDAQ:AMZN), Apple (NASDAQ:AAPL) și Meta Platforms (NASDAQ:FB) au scăzut astăzi, pe măsură ce investitorii continuă să vândă acțiunile tehnologice în așteptarea ca Rezerva Federală va crește ratele dobânzilor pe tot parcursul anului 2022, scrie The Motley Fool

Scăderea de astăzi vine pe măsură ce acțiunile din domeniul tehnologiei au scăzut de la începutul acestui an, deoarece investitorii au procesat informații despre creșterea randamentelor obligațiunilor.

Amazon a scăzut cu 2,2%, Apple a scăzut cu 2,7%, iar platformele Meta au scăzut cu 2,8% la 11:37 a.m. ET.

Acțiunile tehnologice au fost puternic afectate în ultimele două săptămâni, deoarece Rezerva Federală a indicat că va începe să majoreze ratele dobânzilor în acest an, începând din martie. Creșterea ratelor poate pune presiune asupra cheltuielilor consumatorilor și, de asemenea, poate determina companiile să împrumute mai puțini bani, ceea ce poate împiedica creșterea unei companii. Având în vedere că ratele dobânzilor vor crește în acest an, unii investitori sunt îngrijorați de faptul că creșterea rapidă a acțiunilor din tehnologie din ultimii doi ani s-ar putea să se apropie de sfârșit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel