Termenul de depunere a dosarelor pentru obţinerea burselor şcolare va fi prelungit. Anunțul a fost făcut de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu care a precizat că a luat această decizie deoarece au fost probleme la completarea dosarului.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat duminică seară, la Digi 24, că va da un ordin prin care, termenul până la care părinții și elevii pot depune dosarul pentru bursă va fi prelungit până cu o săptămână.
”Au fost unele probleme pe care le înțeleg cu privire la componența dosarului pentru obținerea acestor burse. Înțelegând aceste probleme, mâine, printr-un ordin de ministru va fi extins termenul cu o săptămână, până pe data de 7 februarie”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a spus că va aduce și alte clarificări cu privire la sistemul de burse. „Aș vrea să vă spun că raportarea la media anului precedent este un criteriu care funcționează de 11 ani, nu este introdus anul acesta. Dar pe baza promovării acestui subiect, mulți dintre părinți și elevi au aflat abia acum, după 11 ani, că elevii obțin burse pe baza mediei încheiate în anul școlar precedent”, a mai spus Cîmpeanu.
Criteriile de acordare a burselor școlare sunt schimbate de către Ministerul Educației, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial. Bursele de merit se acordă din semestrul II al acestui an școlar pentru elevii cu medii peste 9.50, față de 8.50 cum era până acum. Bursele de studiu vor fi acordate celor cu media între 7.50 și 9.50, în loc de 7.00 – 8.50, cum era pragul în ordinul precedent. Bursele de performanță au, în mare, criterii de acordare neschimbate. A fost eliminat articolul care prevedea că „în perioada de acordare a bursei, elevii pot pierde bursa dacă nota la purtare într-un semestru este mai mică de 10”, fiind înlocuit cu ”pot primi bursa doar elevii promovați”. O altă modificare a fost adusă cuantumul burselor de merit, care s-a dublat, de la 100, la 200 de lei.
Ministrul Cîmpeanu a vorbit și despre cele mai recente decizii din Educație, în contextul infectărilor fără precedent.
”S-ar putea pune problema unor relaxări în ceea ce privește păstrarea școlilor deschise?”, a întrebat jurnalista Digi24. ”Nu e vorba de o relaxare care să privească numai școlile, e vorba de ceea ce a explicat dl. dr. Țincu mai devreme. Atunci când estimezi că 60% din populația UE, alții estimează mai mult, alții spun că într-un an cu toții vom trece prin boală, trebuie să iei măsuri adecvate”, a răspuns ministrul Educației. Vezi mai mult aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci