Directorul Direcţiei economice a Primăriei municipiului Buzău, Ion Gegea, şi patru funcţionari din cadrul aceleaşi direcţii au fost reţinuţi, marţi seara, pentru 24 de ore, în urma audierilor care au durat peste cinci ore la Biroul teritorial Buzău al DIICOT. Aceștia sunt acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz in serviciu în dauna intereselor publice.
Printre cei reţinuţi se află şi şeful Serviciului Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe Fiscale persoane juridice din cadrul Direcţiei economice.
Şeful DIICOT Buzău, procurorul Nicolae Petroşel, a declarat că după audierea a zece din cei 13 suspecţi a reieşit că '12 agenţi economici au fost exoneraţi de plata a 3,098 milioane de lei, iar 114 amenzi au fost şterse, radiate din sistemul informatic al Direcţiei economice a municipiului Buzău', scrie Agerpres.
Potrivit sursei citate, printre persoanele care au beneficiat de acest sistem preferenţial se numără 'oameni de afaceri, cadre militare, magistraţi, dar şi rude ale conducerii primăriei sau ale funcţionarilor din primărie', procurorii urmând 'să extindă cercetările'.
[citeste si]
13 funcţionari de la Direcţia economică a Primăriei municipiului Buzău acuzaţi de Biroul Teritorial Buzău al DIICOT de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz in serviciu în dauna intereselor publice au fost aduşi, marţi, în vederea. Aceştia sunt acuzaţi de procurorii DDICOT că au produs un prejudiciu bugetului de stat este în cuantum de 3.135.454, 76 lei, din care 36.595 lei reprezentând amenzi contravenţionale şterse nelegal din sistemul informatic şi 3.098.859,77 lei, reprezentând creanţe fiscale datorate bugetului local al municipiului Buzău şi de stat, neurmărite, neîncasate şi neexecutate silit.
'În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010 - 2015, la nivelul Primăriei municipiului Buzău, s-a constituit un grup infracţional organizat format din mai mulţi funcţionari publici care activau în cadrul compartimentelor de colectare, urmărire şi executare a creanţelor persoanelor fizice şi juridice. S-a reţinut că membrii grupului au introdus în sistemul informatic de taxe şi impozite date nereale, prin care au fost clasate şi anulate nelegal un număr de 114 amenzi contravenţionale, parte din ele vizând funcţionari cu atribuţii de conducere la nivelul unor instituţii publice din municipiul Buzău, rude ale acestora, un magistrat, rude ale unor cadre de poliţie', se precizează într-un comunicat al DIICOT.
Potrivit sursei citate, s-a reţinut că în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupului au diminuat cuantumul debitelor datorate de către doi agenţi economici, nu au urmărit, executat şi încasat creanţele fiscale datorate cu titlu de impozite şi taxe locale pentru bugetul local al municipiului Buzău, precum şi a amenzilor contravenţionale aplicate unor persoane juridice.
Procurorii DIICOT au efectuat, în 22 octombrie, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Buzău şi BCCO Ploieşti, cu suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, percheziţii la Primăria Buzău, prilej cu care au ridicat mai multe calculatoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News