EXCLUSIV  César: Paul Verhoeven şi Xavier Dolan triumfă la Oscarurile franţuzeşti

Paul Verhoeven
Paul Verhoeven

Cea de a 42-a ceremonie a Premiilor César şi-a desemnat aseară câştigătorii. Anul acesta, evenimentul n-a avut un preşedinte, după ce regizorul franco-polonez Roman Polanski, a cărui nominalizare a stârnit polemici, a anunţat că renunţă la această onoare. Academia de Film a decis să nu numească un înlocuitor. Numele premiului, vine de la sculptorul francez César Baldaccini, care a realizat trofeul.

Precedată de un covor roşu demn de acest nume, pe care au defilat Amal şi George Clooney, invitat de onoare, Lily-Rose Deep, Pierre Niney şi Natasha Andrews, sau Anna Mouglalis, festivitatea a fost animată de umoristul Jérôme Commandeur. El a reuşit să amuze auditoriul şi să păstreze ritmul timp de peste trei ore. 

Palmaresul s-a dovedit destul de echilibrat. Două filme păreau pe primul loc în pronosticuri: Franz şi Elle, fiecare cu câte 11 nominalizări. Pe de o parte un melo de François Ozon, în alb-negru, cu Pierre Niney în rolul unui soldat francez îndrăgostit de o nemţoaică în ajunul Marelui Război. De cealaltă parte, un vodevil demn de Chabrol, pervertit de Paul Verhoven, cu Isabelle Huppert în rolul unei femei violate şi răzbunătoare. Primul a obţinut un premiu, celălalt două. Filmul lui François Ozon a obţinut numai Premiul pentru Cea mai bună imagine.

 

Isabelle Huppert

 

Producţia Elle, a regizorului Paul Verhoeven a primit César pentru Cel mai bun film, înmânat acestuia de Pedro Almodovar, iar interpreta rolului principal, Isabelle Huppert a fost distinsă cu Premiul pentru Cea mai bună actriţă.  Aceasta a primit premiul din mâinile lui Pierre Richard. Isabelle Huppert a fost nominalizată de 15 ori la Premiile César, fiind distinsă drept cea mai bună actriţă numai de două ori.  Anul acesta ea le-a învins pe Judith Chemla, Marion Cotillard, Virginie Efira, Marina Foïs, Sidse Babett Knudsen şi Soko

 

Jean-Paul Belmondo primit cu aplauze

 

Isabelle Huppert pleacă în acest weekend la Los Angeles unde este nominalizată la Oscarul pentru cea mai bună actriţă. Va reuşi oare performanţa de a fi răsplătită în acelaşi an şi cu César, şi cu Oscar, aşa cum s-a întâmplat cu Marion Cotillard pour La Môme?

Trei premii au mers către pelicula Divines, de Houda Benyamina, recompensată cu premiile pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, Déborah Lukumuena, Cea mai bună tânără speranţă, Oulaya Amamra, şi Cel mai bun film de debut

 

George Clooney și Jean Dujardin

 

Tot trei distincţii a obţinut şi Juste la fin du monde. Canadianul Xavier Dolan, rămâne răsfăţatul francezilor, cu César pentru Cel mai bun regizor şi Cel mai bun montaj, iar actorul său, Gaspard Ulliel, şi-a văzut decernat Premiul pentru Cel mai bun actor. 

 

Xavier Dolan

 

Xavier Dolan a mărturisit: "De 10 ani, francezii mi-au păstrat întotdeauna un loc. Să-ţi găseşti locul în lumea artei este pe cât de exaltant, pe atât de exasperant. Mi-aţi permis să-l găsesc pe al meu şi vă sunt recunoscător. (…) Este minunat că am primit aceste premii franţuzeşti, premii diferite, dar strâns legate între ele: montaj regie şi cel mai bun actor”. El a evocat talentul lui Gaspard Ulliel: “Gaspard a ştiut să intre în această familie a actorilor foarte puternici, cu ascultarea care face marii actori. El are talentul şi inteligenţa de a înţelege că ascultarea este cea mai mare provocare pentru un actor. Este o persoană generoasă, umilă, politicoasă, rafinată. Deci: îl iubesc”.

 

Deborah Lukumuena

 

La interpretările masculine s-au impus şi Niels Schneider, declarat Tânără Speranţă pentru Diamant Noir, precum şi James Thierrée, recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun actor în rol secundar în pelicula Chocolat, căreia i-a fost acordat şi Premiul pentru Cel mai bun decor.

 

Niels Schneider

 

O frumoasă performanţă a dovedit filmul de animaţie Ma Vie de Courgette (Viaţa mea de dovlecel) care a primit premiul pentru Cel mai bun film la această categorie şi pentru Cea mai bună adaptare. Pelicula este nominalizată şi la Oscar la categoria Cel mai bun film de animaţie.

Merci Patron ! de François Ruffin a obţinut César pentru Cel mai bun film documentar, concurând cu Dernières nouvelles du Cosmos, Par-Delà Lampedusa, Swagger şi Voyage à travers le cinéma français. Filmul vorbeşte despre o uzină din Polonia, dar se termină cu o interpelare adresată lui François Hollande.

 

Oulaya Amamra

 

César-ul pentru Cel mai bun film străin a fost acordat producţiei franco-britanice I, Daniel Blake, de Ken Loach, deja premiată cu Palme d'Or. Jérôme Commandeur l-a invitat pe Rossy de Palma pentru anunţarea premiului. Ken Loach n-a fost prezent, dar s-a ţinut un discurs în numele lui: "Ca cineaşti, putem arăta lucrurile aşa cum sunt şi să ne imaginăm lucrurile aşa cum ar putea fi”. Ken Loach i-a îndemnat pe alegătorii francezi să “înlăture amărăciunea dreptei”.

 

Ibrahim-Maalouf

 

Două filme care ne interesau în mod deosebit, Bacalaureatde Cristian Mungiu şi Toni Erdmann de Maren Ade au plecat cu mâinile goale. Cristian Mungiu a fost omagiat de revista Paris Match: “Cristian Mungiu este un mare cineast, iar Bacalaureat este un film remarcabil”

Premiul pentru Cel mai bun scenariu a revenit lui Jean-Luc Gaget şi regretatei Solveig Anspach pentru La Vie Aquatique

La Danseuse a cucerit Premiul pentru Cele mai frumoase costume, iar L'Odyssée, pentru Cel mai bun sunet

 

George Clooney și soția sa Amal

 

Distincţia pentru cea Cea mai bună muzică i-a fost decernată lui Ibrahim Maalouf pentru Dans les forêts de Siberie (În pădurile Siberiei).

Gala César a fost oarecum şi seara lui Jean Dujardin care a remis un César de Onoare prietenului său american George Clooney, pe care l-a întâlnit prima data la Gala Oscarurilor când a fost distins pentru The Artist. Timp de două minute, spectatorii s-ar fi putut crede la Oscaruri. 

 

Francois Cluzet în Dior Homme și soția sa Narjiss

 

După înmânarea premiului Jean Dujardin a schimbat câteva vorbe cu interpretul lui Danny Ocean (eroul din filmul Ocean’s 11), în timpul cărora au fost lansate ironii la adresa Preşedintelui american, punctate de glume pe diferite subiecte. "Mulţumesc Academiei şi postului Canal +. Este o mare onoare să fiu aici în această seară, alături de prietenul meu Jean care este foarte talentat. De când am descoperit cinema-ul francez, m-am îndrăgostit cu totul de el. De Belmondo, De Neuve, Godard, Bardot, Isabelle, Alexandre Desplat. Vă mulţumesc tuturor”, a mărturisit Clooney.

 

Anna-Mouglalis

 

El şi-a declarat, de asemenea, dragostea pentru soţia sa Amal, care este însărcinată: “Mă grăbesc să trăiesc anii următori şi mai ales următoarele luni. Nu există zi în care să nu fiu mândru că sunt soţul tău. Te iubesc.”

 

Lily-Rose Depp în Chanel Haute Couture

 

La sfârşitul discursului, a făcut un apel pentru apărarea libertăţii în America lui Trump: “Ne descriem drept apărători ai libertăţii… dar nu putem să apărăm libertatea în străinătate şi să uităm de a noastră. Să nu confundăm opoziţia cu lipsa de loialitate. Nu trebuie să ne lăsăm conduşi de teamă într-o epocă a lipsei de raţiune. Dacă ne uităm la istoria noastră, vom vedea că nu descindem din oameni cărora le era teamă”. 

 

Pierre Niney în Dior Homme și Natash Andrews în Dior

 

Ediţia din acest an a Premiilor César i-a fost dedicată lui Jean-Paul Belmondo, în vârstă de 83 de ani, a cărui prezenţă pe scenă a fost întâmpinată cu standing ovation. Actorul Jean Dujardin a ţinut un discurs pentru această legendă a cinema-ului: “El reprezintă copilăria mea, filmele mele de duminică seara, reprezintă tipul cu care voiam să semăn când mă jucam în grădină duminica după-amiaza. El reprezintă bucuria de a trăi, energia (…) El singur reprezintă întregul cinema francez, reuneşte cinema-ul de autor cu cel popular, a ştiut să seducă cinefilii cu vocea sa franţuzească şi cu farmecul italian”.

 

Nathalie-Baye


Jean-Paul Belmondo, emoţionat, a mărturisit: “Vă mulţumesc pentru toate aceste aplauze care mi-au încălzit inima. Filmele pe care le-aţi văzut se puteau face şi fără mine. Când eram foarte tânăr, mergeam la teatru şi toată lumea se temea de gura mea. Mama mi-a spus: «Trebuie să fii ca tatăl tău, trebuie să ai curaj». Nu mi-a lipsit niciodată curajul şi de aceea mă aflu acum aici”.

 

Soko

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel