Ca răzbunare pentru că Pelosi a vizitat Taiwanul, China nu va mai colabora cu SUA în combaterea schimbărilor climatice

China a anunţat vineri că pune capăt cooperării cu SUA în mai multe domenii, după vizita efectuată săptămâna aceasta în Taiwan de preşedinta Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în timp ce ambasadorul chinez în SUA a fost convocat la Casa Albă pentru a i se transmite un protest în legătură cu manevrele militare începute de China în jurul Taiwanului, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Beijingul va suspenda negocierile sino-americane asupra schimbărilor climatice şi va anula o întrevedere între liderii militari, precum şi două reuniuni de securitate, a anunţat Ministerul chinez de Externe, invocând dispreţul de care a dat dovadă Nancy Pelosi vizitând Taiwanul în pofida opoziţiei Chinei faţă de această vizită.

China şi SUA, cei mai mari emiţători de gaze cu efect de seră, au încheiat un acord surpriză asupra mediului la summitul COP26 desfăşurat anul trecut la Glasgow. Cele două ţări s-au angajat atunci să colaboreze pentru intensificarea acţiunilor climatice în următorul deceniu şi să desfăşoare reuniuni periodice pentru a combate criza climatică.

Printre celelalte măsuri de represalii anunţate vineri de Beijing se numără suspendarea cooperării cu Washingtonul asupra repatrierii migranţilor ilegali, precum şi cooperare judiciară, cea asupra criminalităţii transfrontaliere şi asupra combaterii traficului cu droguri.

După vizita lui Pelosi la Taipei, China a recurs la represalii constând în sancţiuni economice împotriva Taiwanului şi a început joi ample manevre militare în jurul acestei insule.

Casa Albă l-a convocat vineri pe ambasadorul Chinei la Washington, Qin Gang, ca protesta faţă de măsurile provocatoare adoptate de Beijing împotriva Taiwanului - referire la respectivele manevre militare - şi a reitera Beijingului că Statele Unite nu doresc o criză în regiune, consemnează agenţia EFE.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, a calificat această reacţie a Chinei drept iresponsabilă şi contrară obiectivului Beijingului de a menţine pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan, scrie Agerpres.

Rusia și China, discuții. Serghei Lavrov şi Wang Yi vor purta o rundă de convorbiri

Serghei Lavrov, ministrul de externe rus, şi Wang Yi, ministrul de exterene chinez, vor purta o rundă de convorbiri.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi ministrul chinez de externe, Wang Yi, vor purta o rundă de convorbiri în marja evenimentelor ASEAN, anunţă Serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse, potrivit Agenţiei de presă TASS. Consilierul de stat şi ministrul chinez de externe, Wang Yi, va participa la reuniunea miniştrilor de externe China-ASEAN (10+1).

Precedenta întrevedere între Lavrov şi Wang Yi a avut loc pe 28 iulie, la Taşkent, atunci miniştrii au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale organizaţiei ASEAN şi au efectuat un schimb de opinii cu privire la situaţia din Ucraina, scrie Rador.

De această dată, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi ministrul chinez de externe, Wang Yi, au o întâlnire bilaterală în marja evenimentelor ASEAN de la Phnom Penh, Cambodgia, a anunţat şi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe Maria Zaharova.

Întâlnire bilaterală dintre Lavrov şi Wang Yi, în marja evenimentelor ASEAN de la Phnom Penh, a scris diplomatul pe canalul său de Telegram, vineri. Ultima dată cei doi miniştri s-au întâlnit pe 28 iulie, la Taşkent, în marja unei reuniuni a Consiliului miniştrilor de externe (CMFA) al Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, unde Serghei Lavrov şi Wang Yi au discutat despre perspectivele de dezvoltare ale organizaţiei şi au efectuat un schimb de opinii cu privire la situaţia din Ucraina.

Topirea ghețarilor, un sfârșit pe care sigur nu ni-l dorim. Ce se întâmplă dacă dispar ghețarii, 9 efecte devastatoare: Fără curent, fără apă, foamete și consecințe economice severe

Pe măsură ce ghețarii dispar, oamenii pierd mult mai mult decât gheață. De ce se topesc, ce se întâmplă dacă dispar, care sunt efectele devastatoare asupra vieții.

Până în prezent, cele mai bune estimări ale cantității de apă captată în ghețarii montani se bazau pe o metodă rudimentară care lua în considerare suprafața, dar nu și adâncimea.

Noul studiu utilizează imagini din satelit pentru a estima adâncimea gheții și constată că există cu aproximativ 20% mai puțină apă captivă în ghețarii montani decât se credea anterior.

Această constatare este susținută de cercetări recente ale oamenilor de știință de la Universitatea din Ottawa, care au examinat imaginile din satelit a aproximativ 1.700 de ghețari din emisfera nordică, inclusiv din Canada, SUA, Groenlanda și Rusia. Aceștia au constatat că 85% dintre ghețari s-au retras între 2000 și 2020.

Un al treilea studiu, publicat de oameni de știință a analizat în mod special un ghețar montan celebru: întinderea de gheață din vârful Muntelui Everest, cunoscută sub numele de ghețarul South Col. South Col este situat la o altitudine extraordinar de mare - peste 26.000 de metri - unde temperaturile nu se încălzesc suficient pentru ca gheața să se topească.

Dar acest lucru nu a împiedicat ghețarul să se micșoreze, au constatat cercetătorii. Acest lucru se datorează faptului că aerul din vârful Everest se încălzește pe măsură ce clima se schimbă. Aerul mai cald poate reține mai multă umiditate, chiar dacă temperaturile rămân sub zero grade. Pe măsură ce vântul freacă gheața, apa înghețată se transformă în vapori, iar umiditatea este aspirată de aerul mai cald.

Acest proces s-a accelerat atât de mult încât ghețarul South Col pierde în fiecare an acumulări de gheață de 10 ani și este pe cale să dispară în aproximativ 30 de ani, spune Mayewski.

Oamenii de știință au prezis anterior că topirea în continuare a ghețarilor montani ar contribui cu aproximativ 13 centimetri în plus la nivelul global al mării în viitor. Noua cercetare revizuiește această estimare la aproximativ 10 centimetri.

"Poate părea o cifră mare, dar este foarte mică în comparație cu creșterea nivelului mării pe care o preconizăm la sfârșitul secolului", spune Morlighem. De departe, cel mai important factor care va determina creșterea viitoare a nivelului mării este topirea calotelor de gheață uriașe din Groenlanda și Antarctica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel