Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti (CAB) au respins miercuri contestaţia arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, la decizia privind colaborarea cu Securitatea dată de CNSAS, însă hotărârea poate fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
CAB a luat în discuţie pe fond contestaţia ÎPS Pimen, după ce ÎCCJ a decis rejudecarea acestui proces, transmite Agerpres.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis, pe 31 martie 2010, recursul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii la decizia Curţii de Apel Bucureşti în cazul arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, şi a trimis dosarul spre rejudecare la această instanţă. Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti anulaseră, pe 5 iunie 2009, decizia CNSAS privind colaborarea cu Securitatea a arhiepiscopului Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, după ce admiseseră excepţia de nulitate invocată de avocatul arhiepiscopului privind hotărârea Consiliului. Instanţa a constatat nulitatea deciziilor 3370/9.10.2007 şi 5335/20.11.2007, prin care CNSAS a dat verdictul de colaborare cu Securitatea în cazul lui Pimen.
Avocatul arhiepiscopului a invocat excepţia nulităţii, declarând că verdictul de poliţie politică dat de CNSAS este nul, deoarece vechea lege de funcţionare a CNSAS a fost declarată neconstituţională, în data de 31 ianuarie 2008.
Pe 9 octombrie 2007, CNSAS a decis că arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, a colaborat cu Securitatea, furnizând informaţii cu privire la colegi ai săi şi unii membri ai diasporei, din perioada în care s-a aflat în misiune în Occident, trimis de Biserică. Arhiepiscopul Pimen a contestat verdictul de colaborare la Curtea de Apel Suceava, în data de 8 ianuarie 2008.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu