Cabinetul de război al Israelului a fost informat cu privire la un potențial acord de încetare a focului cu Hamas în urma negocierilor de la Paris

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Premierul Benjamin Netanyahu a reunit miniștrii sâmbătă seara târziu, după ce emisarii israelieni s-au întors de la întâlnirea cu mediatorii americani, egipteni și qatarezi.

 

Premierul Benjamin Netanyahu a reunit miniștrii sâmbătă seara târziu, după ce emisarii israelieni s-au întors de la întâlnirea cu mediatorii americani, egipteni și qatarezi.

Consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat presei americane că "au ajuns la o înțelegere" cu privire la liniile de bază ale unui acord.

Detaliile discuțiilor din cabinetul de război nu au fost dezvăluite, dar mass-media israelienă a citat oficiali anonimi și a raportat că s-a convenit tacit asupra unui armistițiu de câteva săptămâni.

Ar fi a doua încetare a focului, după cea din noiembrie, în urma căreia câteva sute de palestinieni au fost eliberați din închisorile israeliene și aproximativ 100 de ostatici au fost eliberați de Hamas.

Netanyahu a declarat pentru emisiunea Face The Nation de la CBS că o nouă pauză în lupte nu este încă un acord definitiv și că Hamas trebuie să facă concesii suplimentare.

"Ei sunt pe o altă planetă. Dar dacă vor ajunge la o situație rezonabilă, atunci da, vom avea un acord privind ostaticii. Sper că da", a spus el.

Grupurile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe, iar guvernele occidentale au cerut din nou Israelului să facă tot posibilul pentru a evita victimele civile

Negociatorii și-au intensificat eforturile în speranța de a împiedica un atac terestru israelian asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, unde se adăpostesc peste un milion de persoane strămutate.

Grupurile umanitare au avertizat asupra unei catastrofe, iar guvernele occidentale au cerut din nou Israelului să facă tot posibilul pentru a evita victimele civile.

Netanyahu a scris pe X că urmează să aprobe "planurile operaționale" pentru Rafah, inclusiv o evacuare a civililor, în zilele următoare.

Liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a fost, de asemenea, la Cairo în această săptămână pentru a se întâlni cu mediatorii egipteni.

Surse de securitate din Egipt au declarat că alte discuții care implică reprezentanți israelieni și ai Hamas vor avea loc în Qatar în această săptămână, deși nu a existat nicio confirmare oficială până în prezent.

Presiunea asupra lui Netanyahu pentru a asigura eliberarea ostaticilor luați în timpul atacului Hamas din octombrie asupra Israelului rămâne foarte mare.

Mii de persoane au participat sâmbătă la un priveghi la Tel Aviv - la mică distanță de un protest antiguvernamental în care manifestanții au avut altercații cu poliția.

Anul trecut peste 1.200 de israelieni au murit în urma atacului, în timp ce ministerul sănătății din Gaza, condus de Hamas, afirmă că 29.692 de palestinieni au fost uciși, două treimi dintre ei fiind femei și copii.

Medicii au declarat că cel puțin 86 de palestinieni au murit în acest weekend în urma altor lovituri. Israelul a declarat că doi dintre soldații săi au murit în luptele din sudul Gaza, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel