Cablu de energie Finlanda-Estonia, lovit de Crăciun în cel mai recent incident din Marea Baltică

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Șeful operațiunilor rețelei electrice din Finlanda spune că nu poate fi exclus sabotajul.

Publicitate

Un cablu subacvatic de energie care leagă Finlanda de Estonia s-a defectat miercuri, a anunțat prim-ministrul Finlandei, fiind cel mai recent incident dintr-o serie de evenimente ce implică cabluri și conducte de energie în Marea Baltică.

Șeful operațiunilor rețelei electrice finlandeze, Arto Pahkin, a declarat pentru radiodifuzorul public Yle că nu se poate exclude posibilitatea unui act de sabotaj.

„Autoritățile rămân vigilente chiar și în timpul Crăciunului și investighează situația”

Prim-ministrul Finlandei, Petteri Orpo, a spus că pană nu a afectat aprovizionarea cu electricitate a țării.

„Autoritățile rămân vigilente chiar și în timpul Crăciunului și investighează situația”, a scris el pe X.

Fingrid a declarat că electricitatea din cablul EstLink 2 care trimite energie către Estonia a fost întreruptă la 12:26, ora locală (10:26 GMT).

Două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică, care leagă Suedia și Danemarca, au fost tăiate și ele luna trecută.

Suspecțiile s-au îndreptat rapid către nava chineză Yi Peng 3, care, conform site-urilor de urmărire, a navigat deasupra cablurilor în momentul în care acestea au fost tăiate.

Suedia a anunțat luni că Republica Populară Chineză a respins cererea procurorilor de a efectua o investigație asupra navei și că aceasta a părăsit zona.

Oficialii europeni au declarat că suspectează că mai multe dintre aceste incidente ar fi implicat acte de sabotaj legate de invazia Rusiei în Ucraina. Kremlinul a respins acuzația ca fiind „absurdă” și „ridicolă”.

Cablul Arelion, care leagă insula suedeză Gotland de Lituania, a fost avariat pe 17 noiembrie, iar cablul C-Lion 1, care leagă Helsinki de portul german Rostock, a fost tăiat la sud de insula suedeză Öland în ziua următoare.

Tensiunile din jurul Mării Baltice s-au intensificat de la invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.

O serie de explozii subacvatice au avariat conductele Nord Stream care transportau gaz rusesc către Europa în septembrie 2022, dar cauza acestor explozii nu a fost încă determinată.

O conductă subacvatică de gaz între Finlanda și Estonia a fost oprită după ce ancora unei nave de marfă chinezești a avariat-o în octombrie 2023, conform The Guardian.

Până la 100 de „incidente suspecte” în Europa pot fi atribuite Rusiei, a declarat ministrul ceh de externe

Un diplomat european de rang înalt a declarat că până la 100 de „incidente suspecte” din Europa din acest an ar putea fi atribuite Rusiei, în contextul în care oficialii occidentali încearcă să răspundă presupuselor acte de sabotaj rusești.

Înaintea unei întâlniri cu omologii săi din NATO, ministrul de externe al Cehiei, Jan Lipavský, a subliniat că Europa „trebuie să trimită un semnal clar Moscovei că astfel de acțiuni nu vor fi tolerate”.

„Anul acesta au avut loc 500 de incidente suspecte în Europa. Până la 100 dintre ele pot fi atribuite atacurilor hibride, spionajului sau operațiunilor de influență rusești”, a declarat Lipavský pentru presă.

În ultimii ani, națiunile europene s-au confruntat cu o serie de incidente, inclusiv atacuri cibernetice, incendieri, dispozitive explozive, acte de sabotaj și chiar comploturi de asasinat. Potrivit oficialilor din domeniul securității, scopul acestor acțiuni este de a provoca haos, de a intensifica tensiunile sociale în rândul aliaților Ucrainei și de a perturba aprovizionarea militară către Kiev. Vezi toată știrea!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel