O navă din China este suspectată de sabotaj și se află sub monitorizarea autorităților suedeze.
Cele două cabluri submarine care au fost secționate în Marea Baltică la jumătatea lunii noiembrie, incident considerat un posibil act de sabotaj, au fost reparate și funcționează normal, au anunțat vineri operatorii de rețea, relatează AFP.
Primul, cablul de telecomunicații ”Arelion”, secționat pe 17 noiembrie, leagă insula suedeză Gotland de Lituania, iar al doilea, secționat pe 18 noiembrie, ”C-Lion1”, leagă Finlanda de Germania.
Acesta din urmă este din nou operațional și ”restabilit complet”, a anunțat vineri operatorul de rețea finlandez Cinia într-un comunicat.
”Reparațiile au început rapid și defecțiunea a fost remediată mai repede decât era prevăzut”, a subliniat Ari-Jussi Knaapila, director general al Cinia.
Cablul dintre Suedia și Lituania este de asemenea reparat și funcționează normal, a confirmat un purtător de cuvânt al Arelion, Martin Sjogren, într-un e-mail către AFP.
Secționarea celor două cabluri de telecomunicații nu a avut un efect major: traficul de internet via ”Arelion” a fost redirecționat folosind alte conexiuni internaționale, iar clienții nu au fost afectați, a declarat un purtător de cuvânt al filialei lituaniene a operatorului suedez Telia în urma incidentului.
”Trebuie demontat un număr mare de cabluri pentru ca o astfel de întrerupere să se facă resimțită”, a explicat directorul Arelion, Mattias Fridstrom, pentru agenția de presă TT.
Operatorii de rețea au confirmat totuși că cele două cabluri au fost deteriorate de un impact extern.
Vrachierul chinez construit în 2001, Yi Peng 3, a navigat în zona cablurilor în perioada în care acestea au fost secționate, potrivit site-urilor de urmărire a navelor, fără însă să existe indicii care să o incrimineze direct pentru moment.
Nava chineză este oprită de o săptămână în apele internaționale, între Danemarca și coasta de vest a Suediei, și este monitorizată în cadrul unei anchete deschise de Suedia pentru sabotaj.
China a declarat că este dispusă să coopereze în acest caz.
În paralel, Finlanda a deschis o anchetă pentru ”daune penale agravate” și ”interferențe agravate în comunicații”, cu privire la deteriorarea cablului germano-finlandez, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu