Câciu, "lecţie de economie" pentru Ministerul Finanţelor: Asta aştept, nu acte de fals eroism

Economistul Adrian Câciu analizează situaţia privind împrumuturile şi atrage atenţia asupra unor semnale nu tocmai pozitive pentru România. 

"Lecție de economie despre împrumuturi. Partea I. Discuția despre împrumuturi este o discuție perdantă din punct de vedere al percepției pentru orice guvern.

Pentru simplu motiv că orice argumente s-ar aduce în discuție despre îndatorarea țării, acestea pălesc în contextul în care există surse de finanțare gratuite conferinte de aplicarea Codului Fiscal care rămân neatinse (evaziunea fiscală) sau surse de finanțare potențiale, care se regăsesc în ceea ce numim economia gri sau neagră, în care Codul Fiscal nu are prevederi.

Dincolo de aceste surse, creșterea taxelor poate fi întodeauna o optiune mult mai putin costisitoare decât un împrumut, evident după analiză economică a costului de oportunitate. Din motivele de mai sus, oricât ai argumenta că ai luat împrumut la o dobândă mai mică (sub condiția sa nu minți) sau că era necesar împrumutul, nu vei putea avea succes într-o astfel de discuție.

Din punct de vedere al percepției publice nu există argument știute fiind variantele de înlocuire a instrumentului de finanțare. Mai mult, discuția despre împrumuturi este deosebit de delicată pentru ca introduce în prim plan analiza de oportunitate. De ce te împrumuti acum, de ce la dobanda aceea, de ce pe piața internă etc", scrie Adrian Câciu într-un mesaj pe Facebook.

"Semnale negative"

"Voi reda mai jos doua chestiuni: Una preventivă pentru că intuiesc că cineva se va lăuda ca a facut împrumuturi economisind dobânzi și una concretă, referitoare la oportunitatea împrumuturilor pe luna ianuarie 2020. Economiile la dobânzi, dacă se pot numi economii, constau în diferența dintre cheltuielile bugetului de stat cu dobânzile în anul 2019 raportat la anul 2018.

Când ne uităm la execuția bugetară, vedem că în anul 2019 s-au cheltuit cu 669,7 ,milioane lei mai putin decât în anul 2018 pe dobânzi.
Când ne uităm însă comparativ, în interiorul anului 2019, când s-au facut aceste economii, observăm că 664,7 milioane au fost economii până in octombrie 2019.

Adică 99,25% din economii au fost realizati înainte de posibila laudă de sine. Asta am spus-o preventiv, pentru că discuția serioasa rămâne pe oportunitatea împrumuturilor suplimentare de 16 miliarde lei ca sa platesti facturi, în contextul in care aveai optiunea sa încasezi venituri gratis.

Si ajungem acum la partea concretă a împrumuturilor pe luna ianuarie. Ma voi referi în primul rând la împrumuturile interne în lei. În ianuarie a fost datorie scadenta de platit în valoare de 417,8 milioane lei contractata în anul 2012. Cu toate acestea Ministerul Finatelor Publice s-a împrumutat cu 3,9 miliarde lei, până azi. Deducem că diferența este pentru acoperirea deficitului public pe luna ianuarie. Adică 3,5 miliarde lei", susţine Adrian Câciu.

"Semnal că deficitul public pe luna ianuarie atinge deja cel puţin 0,33% din PIB"

Avem astfel un semnal că deficitul public pe luna ianuarie atinge deja cel putin 0,33% din PIB. Pe o abordare lineară, dacă în fiecare lună s-ar adăuga 0,33% din PIB, am încheia anul cu 3,96% deficit public, mult peste deficitul asumat prin legea plafoanelor pe anul 2020 care este de 3,6%.Acesta este al doilea semnal și este negativ.

Se pune întrebarea si o pun public asteptând un rapsuns transparent dacă erau necesare aceste împrumuturi, de ce nu au fost colectate venituri suficiente și mai ales dacă firmele care au primit banii luati prin împrumut la finele anului 2019 și-au platit, la centimă, impozitele și taxele aferente lunii ianuarie 2020. Eu asta aștept de la o conferință de presă, nu acte de fals eroism", afirmă Adrian Câciu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel