Economistul Adrian Câciu vorbeşte despre revenirea economică post-pandemie.
"Avem cea mai toxică 'revenire' economică din ultima sută de ani(un rebound cancerigen):
Deficitul comercial este la nivel istoric.Deficitul de cont curent este la nivel istoric.Deficitul public este cu mult peste anul post-criză 2011.Cursul valutar este la un nivel istoric.
Nu mai avem inflație avem hyperinflație iar prețurile cresc spectaculos. Somajul este la nivelul lunii aprilie 2016.
Şomajul în rândul tinerilor a atins nivelul istoric de 80%.
Datoria publică a atins nivelul istoric de 50%Împrumuturile din ultimele 18 luni ating 47% din PIB.Sărăcia este in creștere iar puterea de cumpărare este mai mică decât în anul 2019.Economia privată are o gaură de 37 miliarde euro.
Evaziunea fiscală a depășit pragul de 23 miliarde euro.Economia neagră a atins pragul istoric de 58 miliarde euro.
Am uitat sa spun că avem o presă economică de tip "tonomat" care preia pe nemestecate aberațiile premierului cu privire la așa-zisa 'revenire' economică.
În fapt, România este bolnavă, grav bolnava iar toti indicatorii macroeconomici sunt în total dezechilibru. Un rebound echivalent cu falimentul", transmite economistul Adrian Câciu printr-un mesaj publicat pe Facebook.
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, luni, 420 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark, cu o maturitate reziduală la 112 luni, la un randament mediu de 3,36% pe an, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Valoarea nominală a emisiunii de luni a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 445 milioane de lei.
Marţi este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit luni pentru obligaţiuni.
Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna iulie 2021, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,8 miliarde de lei, din care 1,7 miliarde de lei prin trei emisiuni de certificate de trezorerie cu discont şi 3,1 miliarde de lei prin opt emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 465 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 5,265 miliarde lei, este cu 140 milioane de lei peste cea programată în iunie 2021 (5,125 miliarde lei) şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat, transmite Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci