Economistul Adrian Câciu avertizează că deficitul bugetar estimat pentru anul 2020 ar putea fi mult mai mare.
"Ieri a fost publicată opinia Consiliului Fiscal asupra rectificării bugetare de la jumătatea lunii august. Cu o întârziere de două săptămâni, această opinie ne arată o creştere a necesarului de finanțare până la 13% din PIB (anii anteriori ne contraziceam cu actualul ministrul de finanțe dacă un 8% din PIB este mult sau puţin), respectiv un necesar de finanţare de peste 137 miliarde lei. De asemenea se estimează un deficit public pentru anul 2020 cuprins între 8,6% şi 9,4% din PIB si un deficit de 7,5% din PIB în 2021.
Practic estimarea unui deficit de 7,5% din PIB pentru anul 2021 confirmă ceea ce spuneam în articolele anterioare având în vedere deprecierea continuă a situaţiei bugetului general consolidat. Consiliul Fiscal constată adoptarea de noi măsuri fiscal-bugetare care conduc la deteriorarea poziției finanțelor publice, ceea ce complică procesul de consolidare bugetară inevitabil din anii următori.", a scris Adrian Câciu pe pagina sa de Facebook.
Economistul Adrian Câciu avertizează și în privința investițiilor.
"Referitor la investiţii, în pofida majorării cheltuielilor de investiții la 7 luni cu circa 29% față de perioada corespunzătoare a anului precedent, acestea sunt executate în proporție de doar 35,6% din programul anual, ceea ce comportă riscuri din perspectiva realizării nivelului programat, în special în ceea ce privește investițiile finanțate din fonduri europene. De altfel, volatilitatea ridicată a execuției trimestriale a cheltuielilor de investiții, acestea fiind semnificativ mai ridicate în ultimul trimestru, dar și abateri semnificative în sens negativ de la nivelul țintit au reprezentat situația uzuală în ultimii ani.", a adăugat Adrian Câciu.
Adrian Câciu susține că estimarea deficitului la 8,6% este optimistă. Potrivit lui, datoria publică ar putea depăși 45% din PIB.
"Din analiza efectuată asupra acestei opinii şi anexelor cu privire la distribuirea sumelor pe capitole de venituri şi cheltuieli, coroborat cu execuția bugetară pe anul 2019 şi cu tendinţele existente în execuţia bugetară la 7 luni din anul 2020, opinia mea este că deficitul de 8,6% estimat prin OUG 135/2020 privind rectificarea bugetară este extrem de optimist şi bazează pe încasări însemnate de fonduri europene care, în proporţie de peste 50% sunt puțin probabile în acest an (avans subvenții agricultură, contravaloare granturi IMM-uri, contravaloare proiecte achiziţii tablete, materiale sanitare şi containere toaletă pentru începerea scolii).
Opinia mea, după analiza acestor date publice este că deficitul pe anul 2020 va fi mai mare de 9% în situaţie optimistă, putând ajunge la cca. 11% din PIB în varianta unei deprecieri a evoluției economice din trimestrul IV. În acest context apreciez că necesarul de finanţare pe anul 2020 va fi cuprins între 14 şi 16% din PIB, ceea ce face ca datoria publică să depăşească 45% din PIB. Efectul se va vedea anul următorul unde o creştere de taxe şi o restructurare masivă a cheltuielilor publice este aproape inevitabilă din cauza acestei abordări care a condus la o deteriorare semnificativă a resurselor mobilizate la bugetul general consolidat.Aceasta este realitatea dură în care vom fi forţaţi să trăim.
Este un decont. Toate deconturile se plătesc, mai devreme sau mai târziu! Problema este că dacă ai generat decontul pe măsuri fără multiplicare economică, decontul îl plăteşti din împrumuturi, dacă le găseşti.", a scris Adrian Câciu.
Ieri a fost publicată opinia Consiliului Fiscal asupra rectificării bugetare de la jumătatea lunii august. Cu o...
Publicată de Adrian Câciu pe Luni, 31 august 2020
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu