Cactușii Copiapoa, în pericol de dispariție din cauza comerțului ilegal. Rețelele sociale sunt implicate, avertizează IUCN

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Citește în articol mai multe despre avertismentul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii.

Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) avertizează că din cauza comerţului ilegal cactușii Copiapoa, endemici în deşertul Atacama din Chile şi foarte populari la nivel internaţional ca plante ornamentale, se confruntă cu un pericol din ce în ce mai mare de dispariţie.

Lista Roşie a Speciilor Ameninţate a fost actualizată de IUCN care a subliniat că 82% dintre speciile de cactus din genul Copiapoa sunt în pericol de dispariţie. În urmă cu puțin peste un deceniul procentul era de 55%, considerabil mai mic.

„Moda cactuşilor Copiapoa (crescuţi) ca specii ornamentale în Europa şi Asia a condus la o creştere a traficului ilegal, facilitat de reţelele sociale”, a avertizat organizaţia într-un comunicat.

De asemenea, IUCN a atras atenția asupra faptului că extinderea drumurilor şi locuinţelor în zona în care aceste plante îşi au originea - una dintre cele mai secetoase din lume - le-a făcut mai accesibile comerţului ilegal, distrugându-le în acelaşi timp o parte din habitat.

Schimbările climatice, o altă amenințare

O altă amenințare pentru aceste specii o reprezintă schimbările climate. Umiditatea oceanică de care au nevoie pentru hidratare variază în funcţie de variaţiile de temperatură. Mutarea în alte zone, mai potrivite, este îngreunată de ciclul lent de reproducere al acestor cactuşi, tipic unei specii longevive, transmite agenția EFE, citată de Agerpres.

Este necesară o colaborare la nivel internațional între guverne pentru a combate comerțul transfrontalier ilegal cu plante, reamintește IUCN. Uniunea a precizat că o alternativă durabilă pentru aprovizionarea pieţei şi reducerea ameninţării la adresa acestor specii o reprezintă cultivarea în sere a cactuşilor Copiapoa.

Expert al IUCN în cactuși, Pablo Guerrero a declarat că un cumpărător poate identifica cu uşurinţă dacă o plantă comercializată a fost cultivată într-o seră: „Copiapoa recoltaţi ilegal au o nuanţă gri şi sunt acoperiţi cu un păr cu aspect prăfuit, care îi protejează în unul dintre cele mai aride deşerturi de pe Pământ, în timp ce aceia care sunt cultivaţi sunt de obicei mai verzi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel