Cad capete după prăbușirea unui avion F16. Zelenski, nemilos cu șeful forțelor aeriene

FOTO cu caracter ilustrativ: Unsplash
FOTO cu caracter ilustrativ: Unsplash

Comandantul forțelor aeriene din Ucraina a fost demis de Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat vineri demiterea comandantului forțelor aeriene Mikola Oleșciuk, la o zi după prăbușirea unui avion F-16 de fabricație americană livrat la Kievului, relatează AFP, scrie Agerpres.

”Am decis sa-l înlocuiesc pe comandantul armatei aerului a forțelor armate ucrainene”, a declarat Zelenski pe Telegram, după publicarea unui decret în acest sens pe site-ul președinției.

Ucraina a anunțat joi că un avion de luptă F-16, echipament militar valoros livrat recent de Occident, s-a prăbușit în timp ce respingea un atac cu rachete rusești și pilotul și-a pierdut viața.

Potrivit Statului Major ucrainean, avioanele F-16 au doborât patru rachete de croazieră rusești în timpul acestui atac, dar ”în timpul apropierii de următoarea țintă, comunicarea cu unul dintre avioane a fost pierdută”.

Citește și: Ministrul de Externe al Ucrainei solicită României sistemul Patriot promis

Avionul F16, doborât din greșeală

O deputată ucraineană, Mariana Bezougla, membră a Comisiei de apărare a Parlamentului, a declarat vineri că avionul F-16 a fost doborât din greșeală de un sistem antiaerian Patriot ”din cauza unei coordonări slabe între unități”.

Într-un mesaj difuzat pe Telegram, ea a criticat joi ”cultura minciunii” în cadrul comandamentului militar ucrainean și faptul ”că niciun general nu a fost pedepsit” și ”generalul Oleșciuk rămâne în funcție”.

Ea a afirmat vineri că este ”cel puțin a treia oară” când un avion ucrainean a fost doborât din greșeală de apărarea antiaeriană ucraineană. ”Cele două incidente anterioare, care nu au implicat F-16, au fost atribuite oficial rușilor”, a remarcat ea.

Mikola Oleșciuk promisese pe Facebook, vineri înainte de demiterea sa, să ”descopere cauzele catastrofei aeriene” în care a fost implicat avionul F-16, dând asigurări că ”nu ascunde nimic”.

El a acuzat-o pe Mariana Bezougla că dorește să ”discrediteze înalți responsabili militari” și SUA, care au conceput avioanele de luptă F-16 și sistemele Patriot furnizate Kievului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat pe 5 august că Ucraina a început să folosească avioane F-16 pentru operațiuni în interiorul țării, confirmând sosirea mult așteptată a aeronavelor de luptă fabricate în SUA, la aproape doi ani și jumătate de la invazia pe scară largă a Rusiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel