Căderea lui Florin Cîțu este pe primele pagini ale presei străine. Ce scriu germanii, francezii, englezii, italienii despre politica din România.
Publicitate
Căderea Guvernului Cîțu este pe primele pagini ale presei internaționale. Cele mai mari site-uri și ziare relatează despre evenimentul politic de astăzi din România, despre demiterea de către Parlament a Guvernului Florin Cîţu, notând că România se confruntă cu o perioadă de instabilitate politică, pe fondul amplificării crizei pandemiei.
- "Guvernul României cade după votul de neîncredere (...) Moțiunea a fost susținută atât de reformistul USR (anterior USR-PLUS), cât și de radicalul AUR.", a scris Romania-insider.
- "Premierul român Florin Cîțu și Guvernul său au fost răsturnate într-un vot de cenzură, intensificând tensiunile politice care au adus deja moneda națională la un nivel record. Rivalii și foștii aliați și-au unit forțele marți în Parlament pentru a-l scufunda pe Cîțu, un fost bancher de investiții în vârstă de 49 de ani, care a fost la putere de mai puțin de un an, dar a căzut cu votul principalului său partener de coaliție. Cîțu a fost sfidător în înfrângere, spunându-le parlamentarilor chiar înainte de vot că partidul său liberal, aflat la guvernare, intenționează să rămână în jur", scrie și Bloomberg.
- ”Guvernul de centru-dreapta al României a fost răsturnat după ce a pierdut votul de încredere. Guvernul României a fost răsturnat după ce votul de neîncredere în premierul Florin Cîțu a fost adoptat cu o imensă majoritate în Parlament.”, notează și Euronews.
- "Guvernul din România cade, un premier liberal descurajat", "În România cade guvernul de centru-dreapta. În timp ce România se confruntă cu o recesiune severă, opoziția acuză Guvernul că a aruncat țara într-o triplă criză economică, socială și morală", scrie și presa din Italia.
- "Criză politică la București: Parlamentul și-a retras încrederea în premierul Florin Cîțu. Înainte de aceasta, coaliția de guvernământ s-a destrămat. Drumul către noul guvern ar putea fi lung și stâncos (...)
Criză politică în mijlocul unei situații dramatice de coronavirus.
În România, în mijlocul unei situații de corona din ce în ce mai dramatice, începe o lungă fază așteptată a instabilității și a restanțelor de reformă. Acest lucru ar trebui să afecteze și utilizarea celor 29,2 miliarde de euro din pachetul de ajutor al UE. Relațiile de putere neclare din vârful guvernului din România au însemnat întotdeauna că funcționarii publici de rang înalt și de clasă mijlocie lucrează doar într-o măsură limitată, deoarece se tem să acționeze fără instrucțiuni de sus.
În timp ce lui Cîțu i se permite acum provizoriu să conducă guvernul, el nu poate acționa decât într-o măsură limitată. De exemplu, nu are voie să emită ordonanțe de urgență. Inițial nu era clar dacă vor exista alegeri anticipate. În acest caz, PSD vrea să susțină un posibil guvern tehnocratic de tranziție. Următoarele alegeri regulate vor avea loc în 2024.
Criza a fost declanșată de ruptura în coaliția partidului PNL al lui Cîțu și a partidului mai mic eco-liberal USR, care se afla la putere din decembrie 2020. Marele partid de opoziție, PSD, social-democrații, au prezentat moțiunea de neîncredere. Cîțu provocase treptat ruptura coaliției de-a lungul lunilor prin demiterea a doi miniștri USR.
De asemenea, USR îl acuză pe Cîțu de o lipsă de voință de reformă, o economie clientelară, o încălcare a acordurilor de coaliție și un stil autoritar de conducere. Cîțu devenise recent președintele partidului său PNL - cu sprijinul președintelui Klaus Iohannis. Scopul lui Cîțu era să-și justifice pretenția de a conduce guvernul cu biroul partidului", scrie Der Spiegel.
- "Parlamentul de la București și-a exprimat neîncrederea în guvernul premierului liberal Florin Cîțu. Încă nu este clar dacă vor exista noi alegeri", a scris și Die Zeit.
- "Guvernul liberal român a fost demis prin moţiune de cenzură. Parlamentul român a aprobat marţi o moţiune de cenzură împotriva Guvernului liberal al premierului Florin Cîţu, deschizând calea unei perioade de instabilitate politică în plin val patru de COVID-19", scrie Agenţia France-Presse.
- "Parlamentul României a demis Cabinetul de centru al premierului Cîţu. România este într-un impas politic de o lună, situaţie care ameninţă relansarea economică a ţării şi eforturile de reducere a deficitelor unui stat membru al Uniunii Europene", a scris agenţia Reuters.
- "Premierul României, Florin Cîţu, din cadrul Partidului Naţional Liberal, a fost demis marţi, prin moţiune de cenzură, situaţie care amplifică criza politică. Căderea Guvernului este rezultatul crizei politice care a început acum o lună, atunci când Cîţu l-a demis pe ministrul Justiţiei, Stelian Ion, din cadrul USR-Plus, deoarece nu a aprobat un program pentru dezvoltarea regională. USR-Plus a denunţat o revocare abuzivă şi s-a retras din Guvernul susţinut de trei partide", scrie și agenţia Associated Press, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu