Căderea părurului, cauze și remedii

Părul este unul dintre primele lucruri pe care oamenii le observă atunci când ne întâlnim. Pierderea lui înseamnă, de multe ori, o scădere a respectului față de propria persoană, ba chiar depresie. Există mai multe cauze care duc la căderea părului, la femei și la bărbați, dar și remedii care ar putea împiedica acest proces. Iată care sunt acestea.

Termenul medical pentru căderea părului este alopecie, iar dispariția totală este denumită alopecia totalis. Ne gândim la pierderea părului ca la o problemă obișnuită la bărbați, dar femeile o experimentează și ea. Aproape 45% dintre femei își petrec toată viața cu capul acoperit perfect de păr. Pentru restul, tiparul de pierdere a părului (în engleză female pattern hair loss sau FPHL) crește odată cu înaintarea în vârstă. Iar femeile care se confruntă cu o cădere masivă a părului ajung să aibă suferințe psihologice și funcționare socială le este afectată.
Deoarece pierderea părului la femei tinde să fie o condiție cronică, progresivă, diagnosticul precoce și tratamentul sunt critice. Unele tratamente chiar stimulează creșterea părului, așa că cu cât e mai din timp depistată cauza, cu atât mai bine.
Cel în măsură să descopere cauza este medicul dermatolog, specializat în tricologie (specializare medicală care se ocupă cu sănătatea scalpului și a părului).

Cum crește părul

Scalpul uman conține aproximativ 100.000 foliculi de păr. Parul crește de la partea de jos a foliculului, dintr-o zonă numită rădăcină. Vasele de sânge hrănesc rădăcina, permițând părului să crească. Părul crește și se îndreaptă spre piele, trecând printr-o glandă de ulei. Glandele de ulei păstrează părul strălucitor și moale. Prea mult ulei, însă, poate face părul gras. Părul de pe scalp crește cu o rată de aproximativ jumătate de centimetru pe lună și rămâne prins de el între 2 și 6 ani. Apoi, părul se oprește din creștere, înaintea căderii. Faza de „odihnă" a foliculului este numită telogenă. Apoi ciclul începe din nou.

Este căderea părului normală?

Toți pierdem păr. În unele cazuri, căderea părului este perfect normală, deoarece acesta cade după terminarea fazei de creștere. S-ar putea să observați firele care au căzut pe hainele dumneavoastră sau pe pieptăn sau pe perie. În medie, o persoană pierde aproximativ 50-100 fire de păr pe zi. Asta este normal. Ce nu este normal? În cazul în care părul începe să cadă în aglomerări, mai ales atunci când vă periați, pieptănați sau sunteți în duș, atunci ar trebui să mergeți la medic. Dacă observați că aveți zone mai mari ale scalpului rămase fără păr sau că starea părului se înrăutățește, consultați-vă dermatologul pentru diagnostic și tratament.

Ce cauzeaza pierderea parului?

Există multe tipuri diferite de pierdere a căderii părului, cu o varietate de cauze care stau la baza lor. Mai multe afecțiuni medicale sunt asociate cu pierderea părului. Cauzele frecvente includ problemele tiroidiene și dezechilibrele hormonale. Atunci când acestea sunt diagnosticate și tratate în mod adecvat, pierderea părului se poate opri și părul poate crește înapoi. Stresul, factorii nutriționali și genetica pot juca, de asemenea, un rol în pierderea părului. Stresul fizic sever, cum ar fi trecerea prin naștere, intervenția chirurgicală sau o boală gravă pot determina un tip de pierdere a părului numit telogen efluvium. Aceasta este o condiție în care stresul forțează un număr mare de foliculi să intre în faza de odihnă, iar după câteva luni, părul va cădea. Alte cauze potențiale ale căderii părului includ radioterapia, cancerul, insuficiența renală, insuficiența hepatică, efectele secundare ale medicamentelor și boala autoimună. Dacă vă confruntați cu o pierdere de păr apărută brusc sau crescândă, consultați-vă medicul pentru un diagnostic și tratament.

Cum se măsoară pierderea părului

Medicii caracterizează severitatea pierderii părului folosind „scala de densitate Savin". Această scală are 8 etape și descrie căderea părului în jurul părții mediane, precum și recesiunea din față a părului. Unele femei pierd părul la diferite grade în jurul liniei mediane, altele femei experimentează subțierea părului. Apoi, căderea părului poate să apară în episoade sau să fie continuă. Medicul este cel care determină severitatea pierderii părului. La femei, modelul cel mai des întâlnit este subțierea în jurul liniei mediane, care apare sub forma unui brad.

Boli care pot duce la căderea părului

Boala tiroidiană: Tiroida este o glandă în formă de fluture care se sprijină pe partea din față a gâtului. Acesta secreta hormoni tiroidieni care sunt folosiți de fiecare celula din organism. Dezechilibrele hormonilor tiroidieni sunt un motiv comun pentru pierderea părului la femei. Hipertiroidismul și hipotiroidismul pot duce la pierderea părului. Alte simptome ale hipertiroidismului includ scăderea în greutate, ritmul cardiac rapid, incapacitatea de a adormi sau de a rămâne adormit și anxietatea. În plus față de pierderea părului, hipotiroidismul poate fi asociat cu creșterea în greutate, oboseală, senzație de frig, ritm cardiac lent și constipație. Din fericire, dezechilibrele hormonului tiroidian sunt ușor de detectat cu teste de sânge. Tratamentul ajută la ameliorarea simptomelor, inclusiv la căderea părului.

Sindromul ovarelor polichistice: Este o afecțiune la femeile al căror organism produce mai mulți androgeni sau hormoni masculini decât ar trebui în mod normal. Femeile care suferă de această afecțiune se pot confrunta cu o creștere a părului facial și a celui de pe corp. Dar un alt simptom este subțierea părului pe cap. Femeile afectate pot prezenta, de asemenea, o creștere în greutate, acnee, nereguli menstruale, probleme de ovulație, depresie și infertilitate. Pilozitatea extremă poate fi singurul semn exterior care să arate că o femeie suferă de această condiție.

Alopecia Areata: Este o afecțiune care duce la căderea părului în patch-uri rotunde pe scalp și pe corp, dar părul tinde să crească din nou după 6 luni până la 1 an. Mai puțin de 5% din oameni își pierd tot părul de pe cap și de pe corp. Chelia completă se numește alopecia totalis. Acest tip de cădere a părului nu este contagioasă. Ce cauzează alopecia areata? Este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă și distruge foliculii de păr. Starea poate fi tratată cu steroizi, medicamente antiinflamatoare sau medicamente imunosupresoare. Persoanele cu alopecie areata suferă de mai multe alergii, astm și condiții autoimune, comparativ cu cei care nu au aceasta afecțiune, arată studii citate de medicinenet.com.

Infecțiile fungice: Căderea părului poate fi cauzată de o infecție cutanată fungică. Denumirea medicală oficială pentru aceste goluri de păr apărute pe cap este tinea capitis. Infecția începe ca un coș mic, care crește. În zonele afectate simțim mâncărime, se înroșesc și se inflamează, părul cade și pielea se poate descuama. Cele mai întâlnite ciuperci care duc la căderea părului sunt: Trichophyton rubrum, Trichophyton tonsurans, Trichophyton interdigitale, Trichophyton metagrophytes, Microsporum canis și Epidermophyton flocosum. Ele pot afecta diverse zone ale pielii: fața, barba, unghiile, palmele sau/și scalpul. Afecțiunea este contagioasă prin contact cu pielea infectată. Se poate transmite prin piepteni infectați, agrafe de păr, îmbrăcăminte nespălată și suprafețe din săli de sport, dușuri și zone de piscină. Medicul poate trata cicatrizarea cu medicamente antifungice.

Nașterea: Femeile însărcinate sunt foarte fericite că părul lor pare mult mai băgat în timpul sarcinii, dar sunt dezamăgite atunci când acesta începe să le cadă după naștere. Pierderea părului după sarcină nu este o adevărată problemă, este normală. Volumul de păr scade după naștere din cauza scăderii nivelului de estrogen. Vestea bună este că părul va reveni la „plinătatea" normală în decurs de 1-2 ani.

Anticoncepționalele: Sunt o formă de contracepție care funcționează prin suprimarea ovulației și / sau îngreunarea implantării unui ovul fertilizat în mucoasa uterului. Hormonii care fac pilulele contraceptive eficiente pot provoca, de asemenea, căderea părului la femeile care le folosesc. Există mai multe șanse de a experimenta acest efect secundar din pilulele contraceptive dacă aveți un istoric familial de cădere a părului. De asemenea, femeile își pot pierde părul atunci când nu mai iau pilula. Hormonii nu sunt singurele medicamente care pot fi asociate cu pierderea părului. Tratamentele contra coagulării sângelui și medicamentele pentru tensiunea arterială o pot provoca și ele. La fel, unele medicamente pentru depresie, boli cardiace și artrită.

Dietele drastice: „Crash diets", cum le numesc americanii, dietele care presupun o pierdere rapidă în greutate pot fi periculoase. Dacă slăbiți 15 kilograme sau mai mult foarte repede, puteți pierde o cantitate semnificativă de păr în câteva luni. Rămâneți la un plan alimentar sănătos și echilibrat. Fructe proaspete, legume, carne macră și carbohidrați complecși dau corpului tău grăsimile, proteinele, carbohidrații, vitaminele și mineralele de care are nevoie pentru a se menține sănătos, inclusiv cu păr pe cap. Alți factori de risc alimentar pentru căderea părului? Excesul de vitamina A și deficiența de proteine pot ambele să ducă la căderea părului.

Tratamentul contra cancerului: Radiațiile și chimioterapia utilizate pentru tratarea cancerului sunt cauze comune ale căderii părului. Ambele terapii dăunează foliculilor de păr, iar persoanele care trec printr-un astfel de tratament suferă adesea o pierdere dramatică a părului, care debutează în decurs de 2 săptămâni de la începerea tratamentului. Scalpul poate fi extrem de sensibil în acest timp. Poate fi iritant să vă spălați, să vă periați și să vă pieptănați părul. Vestea bună este că, odată ce tratamentul pentru cancer se termină, părul crește la loc.

Stres fizic și emoțional: Ambele pot declanșa pierderea părului la femei. Afecțiunea se numește telogen efluvium. Atenție, însă, lucrurile care pot precipita și pot duce la boli sau leziuni grave, intervenții chirurgicale, tulburări emoționale severe, sângerări și scădere în greutate. Uneori, și o reacție la medicație poate declanșa acest tip de căderea părului. Telogen effluvium poate dura 6 până la 8 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel