EXCLUSIV  ”Cadou” otrăvit în Rucăr: Au făcut cadastrul sistematic dar au aruncat comuna în haos. ”Înnebunim” reacționează Primăria: Au dreptate oamenii, mai bine ne lăsa în pace

Intrarea la vecini, respectiv proprietatea lui Lucian Crișan / Foto: Lucian Crișan
Intrarea la vecini, respectiv proprietatea lui Lucian Crișan / Foto: Lucian Crișan

Cadastru făcut "de mântuială" - asta spun localnicii care s-au trezit cu metri lipsă pe hârtie după efectuarea măsurătorilor.

Jumătate dintre localnicii din comuna Rucăr, jud. Argeș, s-au trezit cu erori de calcul la cadastru după ce au acceptat să li se facă măsurători prin intermediul unei firme care operează cu fonduri europene în vederea reducerii costurilor de la 2000 de lei/cetățean, cât ar costa în mod normal, la 60 de lei/cetățean.

"S-a furat din suprafețe, cel puțin la mine. Am lăsat în fața porții o degajare care-i mărginită pe trei laturi de gard, adică m-am retras cu gardul un număr de metri ca să-mi fac un loc de parcare fără să intru în curte. Dacă vin și stau o oră cu mașina și plec nu mai deschid poarta să intru în curte și să ies din nou. Nu deranjez pe nimeni. Eram pe teritoriul meu. Și anul trecut, în vară, am văzut pe unii care măsurau drumul, era un zvon că se va asfalta ulița. Am zis că-s de la Drumuri. I-am văzut că măsoară în intrândul ăsta de la mine și am coborât la ei, Le-am zis - locul ăsta face parte din curtea mea. Au zis bine. Atât, n-au spus ce fac, cum fac... Se numește cadastru sistematic ce făceau ei. N-au spus nimic atunci și au plecat" ne-a povestit Lucian Crișan, unul dintre zecile de nemulțumiți din Rucăr, care locuiește pe Valea Cheii, DJ 730A.

foto: Lucian Crișan

Cum a început totul

"Acum o săptămână m-am dus la Primărie să plătesc impozitul la casă și mi-au dat un extras de carte funciară în care e trecută și porțiunea asta, că e drum. Sunt vreo 40 de metri. Plus că în partea de sus, că eu sunt în pantă, s-a intabulat un vecin pe alți 40 de metri. În mod normal, topometristul respectiv trebuia să vină să spună - Bună ziua, oficial fac cadastru sistematic, îi puneam toată documentația la îndemână și cu asta basta, măsura prin curte. Ei au măsura pe drum, iar restul au luat din documentația de la Oficiul de Cadastru. Nu prea au făcut nimic. Într-adevăr, suma este derizorie în cadastru, 60 de lei, atât plătește statul. Dacă l-aș fi chemat eu personal aș fi dat 2000 de lei.

Doamna care ne-a dat extrasul de carte funciară a spus că jumătate din Rucăr este nemulțumit. Eu am o parcelă mică, dar sunt oameni care au nu știu câte hectare de păduri, de fânețe, oamenii ăia sunt foarte nemulțumiți. Eu când am cumpărat, am cumpărat prin notariat, a fost și un memoriu tehnic făcut de un topometrist acreditat, se lucrează cu proiecții stereografice Stereo 70, deci pe coordonate naționale, pe sistemul național de cadastru (Stereo 1970), nu pe coordonate locale. Prima fișă este schița actului de proprietate, conform banilor pe care i-am dat și consemnată de notariat. Și notariatul a trimis la Cadastru această schiță care a rămas în arhiva lor și care se găsește și acum acolo.

Pe urmă am construit, m-am dus să intabulez casa, atunci mi-am dat seama că iarăși era o greșeală. Arhitectul local, care mi-a fost recomandat tot din zonă, a făcut planșele desenate pe trei niveluri iar în cartușul proiectului a scris doar P + M.  Sunt două parcele, una de 700 m și altă de 209 m care nu mai corespund cu actul de proprietate după diferite intervenții topografice La parcela de 700 m prima intervenție a fost când am încercat să intabulez casa în 03/11/2009 topograful a strâmbat în interior linia gardului și a măsurat lungimea segmentelor în m2.

Constructorul a construit conform planșelor desenate iar Primăria mi-a dat autorizație conform cartușului. O altă nebunie. A trebuit să contactez un alt arhitect care a coiat doar cartușul și a pus P + etaj  + mansardă. Și am făcut o a doua intabulare. La a doua intabulare cadastristul, foarte bun, mi-a arătat că cel care mi-a făcut prima intabulare a casei a făcut o deformare, "a intrat puțin în teritoriul dumitale" - mi-a zis. Și mi-a dat și o schiță cu diferențele care sunt față de gard. Dacă aceste diferențe erau în partea cealaltă a proprietății nu mă agitam, dar gardul este foarte aproape de casă și cu noua măsurătoare intră sub acoperișul casei, casa având un acoperiș care iese în afară 80 cm. O întreagă tevatură! E o nebunie!

Pe acte apare că mențin aceleași suprafețe. Știți cum e? E totul ca un puzzle! În clipa în care mai lungești sau mai lățești un teren intri pe proprietatea altcuiva. Se fac suprapuneri. Se creează conflicte artificiale. Am o laterală care are 11,7 m și ei au făcut-o cu o diferență de 3,7 m să zicem. Pe 10 m lungime înseamnă 37 de metri care ar fi trebuit să fie scăzuți din ăștia 209 m (vorbesc de terenul de 209 m) Dar la mine apare că tot 209 m am. Încep să nu mai am încredere în topografi" a mai spus bărbatul.

foto: Lucian Crișan

În replică, am luat și declarația viceprimarului din localitate, Ion Pârnuță:

"Mai bine ne lăsa în pace și nu ne mai cadastra. Ne-a bulversat cu totul! S-a întâmplat și la noi cum s-a întâmplat în toată țara. Cei care au făcut cadastrele au respectat totul, le-au făcut și ne-au dat peste cap. Ne-a creat o stare de tensiune și un haos în comună de nu vă dați seama! Am făcut adresă la ANCPI (Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară), i-a trimis OCPI Argeș și cu firma care a făcut cadastre, am stabilit un mod de lucru încât să stingem conflictul și să rectifice cadastrele care au probleme, le-am dat peste 100 și ceva de cazuri, nu ne-a rezolvat niciunul.

Le iau pe toate, mă duc iar și duc toate cadastrele să vină să le ia. Noi, ca Primărie, nu trebuia să fim în acestă ecuație. Am crezut că facem un lucru bun să ajutăm lumea. Au dreptate oamenii! S-a ajuns la o stare de tensiune și nu știu cum să-i mai ajut. I-am chemat aici, ne plimbă,  ne aburesc, eu nu știu cum să mai vorbesc cu ei. Mai bine ne lăsa în pace! La unii le-a luat, unii nu mai au deloc, i-a pus unii peste alții, le-a modificat total. Am fost la ei personal, i-am chemat aici... nu mai știu, Iau toate cadastrele și le duc la OCPI. Înnebunim! În fiecare zi am 10-15 persoane cu această problemă și nu pot să-i ajut. Și nu sunt de acord ca un om de 70 de ani care a stăpânit din moși strămoși terenul să-l pun să se ducă în judecată, să-mi bat joc să-l trimit prin tribunale. Nu este normal! A fost o persoană care s-a dus de 12 ori ca să rezolve problema. Ne-a creat o stare de tensiune aici de nu vă dați seama! Partea proastă e că nici nu depinde de noi" a declarat Ion Pârnuță, viceprimarul comunei Rucăr din jud. Argeș.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel