Petrecerile de Crăciun sunt, de cele mai multe ori, însoțite și de Secret Santa, acel schimb de cadouri între colegii de serviciu sau de clasă. Iată care sunt cadourile ce ar trebui evitate pentru a nu provoca situații neplăcute.
Petrecerile de Crăciun de la firme sau de la școală sunt însoțite de schimbul de cadouri între colegi, cunoscut după numele occidental ca ”Secret Santa”, în care se poate cunoaște destinatarul cadoul sau se poate trage la sorți acesta, surpriza fiind și mai mare în acest al doilea caz.
Dar pentru a evita situațiile neplăcute, pentru ambele părți, mai ales dacă nu se cunosc atât de bine colegii, fie pentru că cineva a venit de puțină vreme, fie pentru că nu se știe la cine va ajunge respectivul cadou, iată câteva idei de cadou care ar fi bine să le eviți de Crăciun.
Produsele de igienă personală
Chiar dacă acestea pot fi utile, săpunurile, deodorantele sau alte produse similare, ele pot fi considerate sugestii subtile că respectiva persoană ar avea nevoie de ele.
Hainele și accesoriile cu mărimi
Este destul de greu de nimerit mărimea potrivit, mai mult decât atât, este posibil ca respectivul obiect vestimentar să nu se potrivească sau să nu fie pe gustul persoanei care va primi cadoul.
Cadouri foarte personale
Parfumurile sau lenjeria intimă pot fi considerate prea personale, mai ales dacă nu cunoașteți bine persoana.
Obiecte de umor discutabil
Jucăriile cu mesaje vulgare sau ofensatoare pot fi neadecvate pentru ”Secret Santa”, mai ales în cadrul colegilor de serviciu.
Cadourile religioase și politice
Evitați obiectele care pot fi interpretate ca având conotații religioase sau politicee, deoarece pot stârni controverse.
Cadouri de slabă calitate sau ieftine
De obicei la Secret Santa se anunță un buget, astfel încât aceste cadouri să nu pună o presiune mare pe portofele, însă este indicat să alegeți un cadou care să arate că ați pus un minim de efort și de gândire în legerea acestuia.
Obiecte de birou plictisitoare sau căni
Agendele, pixurile sau alte accesorii de birotică banale, precum și cănile pot fi considerate neinteresante.
Cadourile motivaționale
Cărțile de dezvoltare personală sau articole similare pot sugera că persoana respectiv ar avea nevoie de ajutor, iar acest lucru poate fi interpretat greșit.
Obiecte reciclate sau reoferite
Cadourile care par a fi reciclate din alte ocazii pot da senzația de lipsă de interes sau de efort.
Alegerea unui cadou potrivit pentru ”Secret Santa” implică luarea în considerare a preferințelor sau intereselor persoanei, dar și evitarea unor cadouri care pot da o impresie greșită sau neplăcută.
Astfel, în cazul în care nu cunoașteți destinatarul cadoului surpriză sau nu îl cunoașteți pe deplin, iată și câteva idei de cadouri: seturi de ceai sau cafea gourmet, jocuri de societate sau puzzle-uri, gadgeturi mici și utile (suport de telefon, lanternă led sau încărcător portabil), lumânări parfumate, șosete haioase, accesorii de iarnă (fular, mănuși sau căciulă), tocuri pentru chei sau brelocuri, experiențe mici (voucher la o cafenea locală, bilete la film sau pentru o activitate locală).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci