Cafea espresso pregătită în condiții de gravitație zero, la bordul Stației Spațiale Internaționale

Prima cană de cafea espresso preparată vreodată în condiții de gravitație zero a fost băută duminică, la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), de italianca Samantha Cristoforetti, relatează luni Europa Press, citând NASA.

'Cafeaua; cea mai bună suspensie organică realizată vreodată', a exclamat pe contul ei de Twitter astronauta, postând și o imagine a istoricului moment în care a sorbit delicioasa băutură dintr-o cană 'Zero-G', scrie Agerpres.

Anterior, astronauții se puteau bucura doar de cafea instant în variată liofilizată, dar situația s-a schimbat după ce ISS a fost dotată, în urmă cu câteva zile, cu o prima mașină de cafea care funcționează în condiții de gravitație zero.

CITEȘTE ȘI: Criză globală de cafea. Arabica, principala amenințată

Numită ISSPresso, această mașină a fost elaborată de compania italiană din domeniul cafelei Lavazza, firma de inginerie Argotec și Agenția Spațială Italiană. La bordul ISS, a fost fixată, cu corzi elastice, pe peretele interior al unuia dintre module.

Mașina, care folosește capsule de cafea, produce o temperatură de 75 de grade Celsius și asigură aceeași presiune a apei ca o mașină obișnuită folosită pe Pământ. Nu se cunosc detalii nici despre modul de funcționare al aparatului, nici legate de costurile acestui proiect, ale cărui drepturi de autor sunt deținute de firmele implicate în conceperea și implementarea lui.

Fabricanții speră că mașina ISSPresso va putea fi folosită de membrii ISS, la parametri optimi, timp de mai mulți ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel