Află în articol cum ajută cafeaua la reducerea diabetului de tip 2.
Consumul de cafea este legat de un risc mai mic de diabet de tip 2. Relația este bine stabilită, spune un nou studiu, dar mecanismul rămâne neclar. Cercetarea, care apare în Clinical Nutrition, sugerează că un consum regulat de cafea ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 prin reducerea inflamației subclinice.
Beneficiul a fost cel mai puternic în cazul băutorilor de cafea măcinată, filtrată sau espresso, și în rândul persoanelor care nu fumează sau care nu au fumat niciodată.
Autorii studiului au analizat un set mare de date de la participanții la două studii bazate pe populație: Biobank din Marea Britanie și Studiul Rotterdam din Țările de Jos.
Cohorta Biobank din Marea Britanie a inclus 502.536 de persoane din Anglia, Scoția și Țara Galilor care au participat la studiu între aprilie 2006 și decembrie 2010. Aveau între 37 și 73 de ani. În 2017, au devenit disponibile date de urmărire privind aceste persoane. Studiul de la Rotterdam, care a început în 1990, a implicat 14.929 de persoane. Datele ulterioare au fost publicate în 2015.
În cadrul studiului, cercetătorii au observat modificări ale nivelurilor biomarkerilor legați de inflamație legate de diabetul de tip 2. Printre indivizii din studiu, adăugarea unei singure cești de cafea la aportul lor zilnic a dus la un risc cu 4% mai mic de diabet de tip 2 și rezistență la insulină, probabil din cauza inflamației reduse, potrivit autorilor cercetării.
Dr. Angélica Amato, profesor asociat la Facultatea de Științe ale Sănătății din cadrul Universității din Brasilia, neimplicată în studiul actual, a remarcat că "punctul principal al acestui studiu este numărul mare de indivizi incluși în cohorte, dar și perioada analizei și evaluarea cuprinzătoare a markerilor inflamatori".
Autorul principal al studiului citat, dr. Carolina Ochoa-Rosales, doctor în nutriție și epidemiologie genetică la Centrul Medical al Universității Erasmus Rotterdam, Țările de Jos, a declarat pentru Medical News Today că "diabetul de tip 2 este parțial considerat o boală inflamatorie și este cunoscut faptul că p concentrație mai mare de markeri proinflamatori în plasmă constituie un factor de risc pentru diabetul de tip 2".
Studiul a constatat că consumul de cafea crește nivelul de adiponectină, hormonul adipokin antiinflamator, precum și de citokină interleukina-13 sau IL-13. În același timp, consumul de cafea scade nivelul de proteină C reactivă (CRP) și leptina, care favorizează inflamația.
"CRP este un marker de inflamație care reflectă leziunile intracelulare", a explicat medicul endocrinolog Ana Maria Kausel, care nu a fost implicată în acest studiu.
Autorii studiului au stabilit nivelul de proteină C reactivă a fost afectat de cafea cel mai puternic la persoanele care au băut mai mult de 4 căni pe zi. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă ca adulții să nu bea mai mult de 400 de mililitri (ml) de cofeină pe zi sau 4-5 căni de cafea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu