Consumul de cafea poate avea și efecte benefice asupra organismului, în special asupra diabetului și hipertensiunii, după cum arată un studiu recent.
O echipă de oameni de ştiinţă de la universităţile din Navarra, Spania, şi Catania, Italia, a identificat o asociere între consumul de cafea şi o reducere a riscului de diabet de tip doi. De asemenea, potrivit cercetătorilor, consumul de cafea pe termen lung este asociat cu un risc redus de hipertensiune arterială. Consumul a până la patru cafele pe zi poate reduce riscul de diabet de tip doi şi de hipertensiune, conform concluziilor unui studiu realizat de cercetători din Spania şi Italia.
Beneficiile sunt, însă, pierdute în cazul în care se consumă mai mult de patru căni de cafea pe zi. Studiul sugerează că un consum moderat de cafea, atât cu cofeină cât şi decofeinizată, poate fi asociat cu un risc redus de sindrom metabolic.
Sindromul metabolic reprezintă o serie de afecţiuni care se manifestă adesea împreună şi cresc riscul de diabet, accident vascular cerebral şi boli de inimă. Acesta afectează, în medie, un adult din patru şi este descris de Sistemul Naţional de Sănătate din Marea Britanie (NHS) ca fiind deosebit de periculos. Principalele componente ale sindromului metabolic includ obezitatea, hipertensiunea arterială, nivel ridicat de trigliceride, nivelurile scăzut de colesterol HDL şi rezistenţă la insulină.
Potrivit concluziilor studiului, o asociere între consumul de cafea şi un risc redus de obezitate este mai puţin clară.
Un profesor asistent de la Universitatea din Catania, Giuseppe Grosso, care a participat la acest studiu, sugerează în concluziile cercetării că polifenolii din cafea ar putea fi implicaţi în beneficiile cafelei asupra sănătăţii, în special acizii fenolici şi flavonoidele.
Studiul a fost realizat independent, însă a fost comandat de Institutul pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea, ai cărui membri sunt şase dintre marile companii europene de cafea: Illycaffe, Jacobs Douwe Egberts, Lavazza, Nestle, Paulig şi Tchibo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News